11 Tips Voor Meer Charisma [Complete Gids]

Hoe Krijg Je Meer Charisma?

Charisma is een combinatie van zelfverzekerdheid en het vermogen positieve emoties los te maken bij de mensen om je heen die ze anders niet ervaren zouden hebben en het is als je het mij vraagt dé karaktereigenschap die al het verschil kan maken!

Zonder twijfel met stip op nummer #1.

Door aan je charisma te werken zal je namelijk betere relaties met je vrienden en familie ontwikkelen, aantrekkelijker worden voor het andere geslacht, als slimmer en talentvoller gezien worden, wat weer kan bijdragen aan de mate van succes die je ervaart.

Ondanks dat de voordelen duidelijk zijn, hoor ik vaak vragen als: wat is charisma nou precies en hoe word ik charismatisch?

De mening over het ontwikkelen van charisma zijn verdeeld.

Sommige beweren; je hebt het of je hebt het niet, maar daar ben ik het niet mee eens. Charisma is in geen eigenschap die je jezelf even op een zondagmiddag aanleert, maar is zeker te ontwikkelen.

Het vergt enkel een grensverleggende aanpak.

Net als met zoveel dingen geldt ook bij het ontwikkelen van charisma: hoe harder je probeert, hoe minder het lukt! Er is een gouden balans in de verschillende aantrekkelijke karaktereigenschappen die je jezelf meester moet worden.

Bekijk de cursus…

Wat Is Charisma? – De Mythe

De afgelopen jaren ben ik als een soort van obsessie in de theorie rondom charisma en sociale vaardigheden gedoken. Ik heb in die tijd tientallen boeken gelezen en honderden video’s bekeken, met als doel meer charisma te ontwikkelen.

Van visualisatie technieken tot NLP, maar weinig van de methodes waren echt effectief.

Het advies rondom persoonlijke ontwikkeling is over het algemeen te theoretisch en zweverig en mist een doelgerichte benadering.

Met name het ontbreken van de essentie van charisma en non-verbale communicatie (wat goed is voor 93% van al onze communicatie) kwam er maar weinig in terug.

Die mythe rondom het ontwikkelen van meer charisma komt voort uit het ‘je hebt het of je hebt het niet idee…’ en dat charisma dus iets is waar je mee geboren zou worden. 

Het element om op een consistente manier bewuste veranderingen door te voeren wordt hierbij volledig buiten beschouwing gelaten.

Het klopt inderdaad dat hoe meer moeite je doet om charismatisch over te komen, hoe minder je als charismatisch wordt waargenomen.

Dit omdat het voort moet komen uit een authentieke staat van zijn en geen act.

Ik zal je een voorbeeld geven:

Aandachtig luisteren naar wat een ander te zeggen heeft maakt je ogenblikkelijk charismatischer, maar als je jezelf ertoe probeert te dwingen om goed te luisteren, komt dit eerder geforceerd en daarmee minder charismatisch over.

Het feit dat je bewust een goede eerste indruk probeert achter te laten maakt ons gek genoeg minder charismatisch omdat het ons zelfbewust maakt.

Het geeft simpelweg de verkeerde non-verbale signalen af.

Het zijn precies die signalen die we niet bewust kunnen controleren die zo veelzeggend zijn over onze sociale status. Aan de andere kant geeft ons het de kans om ons gedrag te evalueren en waar nodig bij te sturen.

Kortom, hoe harder je probeert, hoe minder goed het overkomt.

Als je van jezelf charismatisch bent, hoef je niet te letten op hoe positief en attent je bent, hoe sterk oogcontact je houdt of hoe diep je stem is.

Er zijn namelijk duizenden micro signalen die we simpelweg niet bewust kunnen controleren.

Wat we daarentegen willen doen is het opzoek gaan naar versterking uit de omgeving zodat we ons onbewust als het ware herprogrammeren met het idee dat we ons inderdaad vrij en ongeremd mogen gedragen.

Een inzicht dat een hele tijd duurde om bij mij in te zinken.

De voornaamste reden dat dit zo lang duurde is dat er een verschil is tussen kunnen en willen.

Waar ‘willen verbeteren’ voortkomt uit het logische zelfbewuste gedeelte van het brein, komt oprecht charisma voort uit een zoveel mogelijk onbewuste en authentieke ‘staat van zijn’.

Een klein addertje onder het gras dus.

De Sociale Flow

Ik noem charisma ook wel ‘de sociale flow’.

Flow zijn die momenten dat je letterlijk de tijd uit het oog verliest terwijl je met iemand in gesprek bent. Het zijn momenten waar je verre van zelfbewust bent en dus charmant, zelfverzekerd, charismatisch overkomt.

Die momenten wanneer je je op je best voelt en op je best presteert.

Helaas zijn er maar weinig mensen die dit regelmatig meemaken omdat ze juist te vaak te bewust bezig zijn met hoe ze overkomen naar de buitenwereld.

Ikzelf heb vaak tijdens het surfen of als ik aan het werk ben voor Project Charisma.

Het is dat gevoel waarbij je je volledig betrokken bent bij wat je doet en waar de perceptie van tijd volledig verdwijnt als het ware.

Als je in sociale flow komt, zal je merken dat je jezelf niet meer veroordeelt maar alles wat je zegt voelt als de beste optie omdat je zo overtuigd bent van wat je zegt en doet, komt het over als enorm zelfverzekerd en charismatisch.

Deze onbewuste signalen zijn amper te controleren en om die reden zo enorm veelzeggend!

Natuurlijk zal een bepaalde woordkeuze of tonaliteit charismatischer zijn dan de ander, maar in essentie is je charisma meer afhankelijk van de mate van zelfkritiek en bescheidenheid die je tot je neemt.

De verklaring hiervoor ligt bij een concept uit de psychologie genaamd emotionele besmetting.

Het is vergelijkbaar met het concept spiegelen, dat ik in eerdere artikelen al eens behandeld heb.

Zo kun je aan de lichaamstaal die iemand uitstraalt zien of iemand zich wel of niet op zijn of haar gemakt voelt en door bijvoorbeeld een open houding aan te nemen je iemand kan ‘besmetten’ ook een open houding aan te nemen.

Emotionele besmetting betekent dat je emotionele staat van zijn als het ware besmettelijk is voor degene waarmee je in gesprek bent.

Je zult merken dat als je positief bent, andere mensen dit oppikken en zich zichtbaar beter voelen.

Dit is een van de effectieve manieren van vooruitstrevende sociale vaardigheden en een sleutelpunt in het ontwikkelen van meer charisma!

Details zoals oogcontact, lichaamstaal en intonatie zijn in vergelijking met de kracht van je emotionele toestand bij lange na niet zo belangrijk.

Zelfs als het focussen op de juiste signalen niet tot onzekerheid zou leidden, zou het nog steeds veel effectiever zijn om te leren hoe je die sociale flow staat van zijn te bereiken.

Dit om de simpele reden dit dé primaire bron waar echte overtuigingskracht en charisma vandaan komen!

Meer Charisma Ontwikkelen Door Je Focus Te Verleggen

Charisma is dus een staat van zijn en geen eigenschap.

De mensen die zeggen dat charisma een eigenschap is waarvan je kan zeggen, ‘je hebt het of je hebt het niet’, hebben het simpelweg bij het verkeerde eind.

Mensen kunnen inderdaad van zichzelf al charismatisch zijn maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is charismatischer worden.

Net als ik in het artikel De Sociale Wisselwerking vertelde dat onze sociale status afhangt hoe wij onszelf naar de buitenwereld presenteren en dat dit niet bewust te controleren is, is charisma een deel van die sociale status.

Charismatische mensen hebben simpelweg bepaalde gewoontes ontwikkeld die ze eerder in die sociale flow brengt.

Dit gebeurt op een onbewust niveau en is onmogelijk bewust te controleren.

Het moet zich door de tijd heen ontwikkelen.

Dit inzicht verandert de aanpak die je zou moeten volgen om meer charismatisch te worden volledig!

In plaats van je te focussen op het bewust controleren van bepaalde eigenschappen zoals je tonaliteit waarmee je spreekt of het type lichaamstaal dat je gebruikt, leer je hoe je een bepaalde sociale staat van zijn kan bereiken.

Ik weet zeker dat je deze sociale flow eerder hebt meegemaakt, al was het misschien een enkele keer.

Het is dat gevoel van zorgeloosheid en vreugde.

Het gevoel waarbij mensen beter lijken te reageren op ons en er gecharmeerd van zijn. Een gevoel van de ultiem kracht waarin we kunnen staan.

Een gevoel dat snel weer verdwijnt maar zo indrukwekkend is dat we het niet zullen vergeten.

Als we dit eenmaal ervaren hebben, is het heel normaal dat we een gevoel van frustratie ontwikkelen omdat we graag nog eens ervaren…

Charisma is niet te forceren, net als zelfvertrouwen of een gevoel voor humor.

Toch proberen we tevergeefs het gevoel terug te krijgen, zonder echt te weten hoe we kunnen genereren.

Zoals ik eerder al zei, zijn er zeker effectieve methoden om meer charisma te ontwikkelen, maar het heeft maar weinig te maken met eigenschappen als lichaamstaal of oogcontact.

Ik zal je uitleggen waarom…

Dé Weg Naar Een Charismatische Uitstraling…

We weten nu dat de sleutel van meer charisma ligt in het verleggen je focus van jezelf naar de wereld om je heen

Het is het loslaten van de controle en zelfbewustzijn.

Charismatische mensen zijn zich niet bewust bezig met hoe ze overkomen tijdens sociale interacties, maar focussen zich daarentegen op de wereld om hun heen en de mensen met wie ze omgaan.

De meeste mensen hebben de gewoonte alles wat er gebeurt in een sociale interactie terug te brengen naar zichzelf.

Een strategie die juist tegendraads werkt bij het ontwikkelen van charisma.

Door daarentegen in die sociale flow staat te komen, kun je de gedachten van de mensen met wie je communiceert op een positieve manier beïnvloeden, omdat je je op een vrij en ongeremde manier gedraagt!

In plaats van na te denken over wat het gedrag van anderen over jou zegt, bedenk je je wat het over hen zegt. Belangrijk hier in gedachten te houden is dat je anderen nooit veroordeelt maar juist nieuwsgierig bent naar hen.

Probeer altijd het beste uit andere mensen te halen.

Als je anderen wel veroordeelt, ga je gebruik maken van het veroordelende gedeelte van je brein, het rationele deel waardoor gemakkelijk onzeker en defensief kan worden.

Als je aan de andere kant alleen maar nieuwsgierig bent naar wat de acties van mensen zouden kunnen betekenen, activeer je een onbewust flow. Je zult je zelfbewustzijn afsluiten en je focus naar buiten richten.

Deze uiterlijke focus is een fundamenteel element van charisma.

De Mindset Van Charismatische Mensen

Het is veel makkelijker positieve vibes te creëren in sociale situaties als je zelfverzekerd bent en weet dat je niks slechts gebeuren kan.

Om dit naar jezelf te bewijzen moet je eerst de juiste mindset ontwikkelen.

De meest effectieve strategie voor een gedegen geloofssysteem dat er niks is om voor bang te zijn is jezelf constant uit te dagen op sociaal vlak.

Zoek de sociale situaties op waar de kans groot is op negatieve consequenties als bijvoorbeeld afwijzing.

Deze strategie is enorm sterke en effectief voor het ontwikkelen van sociaal zelfvertrouwen! Naarmate je zelfvertrouwen groeit, zal je namelijk gemakkelijker in de sociale flow staat weten te komen!

“Ok Tom, duidelijk maar wat is zelfvertrouwen nou eigenlijk precies” hoor ik je denken…

Zelfvertrouwen is simpel gezegd het vertrouwen dat je hebt in je vermogen om een taak of activiteit succesvol uit te voeren…

Ik zal je een voorbeeld geven:

Stel je bent enorm goed in schaken. Je doet als van kleins af aan en je bent daarom enorm zelfverzekerd als je het speelt.

Toen je het begon te spelen had je bij elke zet die je maakte de angst dat je iets fout deed. Je was een stuk minder zelfverzekerd, logisch niet?!

Ik bedoel, een verkeerde beweging het is klaar.

Echter begon je elke keer dat je het speelde het spelletje steeds beter in de gaten te krijgen te krijgen en het vertrouwen dat je hebt in je vermogen te winnen groeide meer en meer.

Wat in eerste instantie beangstigend was, werd doodnormaal.

Sterker nog, de meeste mensen die schaken schatten hun kansen om de te winnen veel hoger in dan realistisch is.

Best gek vind je niet?

De reden hiervoor is dat ze al die tijd meer en meer bewijs hebben verzameld dat ze dit denken.

“Maar Tom, schaken is toch niet hetzelfde als sociaal zelfvertrouwen en charisma?!”

Natuurlijk begrijp ik het verschil, alleen zijn zowel sociaal zelfvertrouwen als charisma iets dat je ontwikkelt net als schaken door een soortgelijk proces.

De overeenkomst zit hem in de scala aan mogelijkheden.

Met schaken heb je een scala aan verschillende zetten die mogelijk zijn, net als dat je in sociale situaties een scala aan mogelijkheden hebt in de zin van wat je kan doen of zeggen.

Als je niet zelfverzekerd bent in wat je doet, lijken veel van die mogelijkheden risicovol.

Het hardop zeggen van een grap die spontaan in je opkomt kan je ineens voor schut zetten, net als iemand op date vragen voor een vernederende afwijzing kan zorgen.

Als je zelfverzekerd bent in sociale situaties, lijken de sociale risico’s verwaarloosbaar.

Je hebt soortgelijke situaties al eerder onder ogen gezien (zelfvertrouwen uit ervaring) en weet dat deze geen risico’s vormen voor je sociale status.

Kortom, om charismatisch te worden, moet je leren op jezelf te vertrouwen in sociale situaties.

Want als je je zorgen maakt over de negatieve gevolgen van je acties, zal het vrijwel onmogelijk zijn om vrije en ongeremde sociale flow terecht te komen!

Hoe je dat doet? Met de 11 tips voor meer charisma hieronder!

11 Tips Voor Meer Charisma

Zoals de meeste vaardigden is het iets dat je door er bewust mee aan de gang te gaan kunt ontwikkelen.

Dit zijn de dingen waar je op moet letten samengevat in een tiental tips voor meer charisma.

Tip #1: Geef meer dan je neemt

Dit is een universele regel in deze wereld, ongeacht wat het is.

Charismatische mensen verrijken het leven van de mensen om hen heen door hen meer te geven dan ze zelf nemen. Denk hierbij aan een goed gevoel, complimentjes en positieve emoties.

De focus ligt bij de meeste mensen op hunzelf en vergeten daarbij geheel de dynamiek met de mensen om hen heen.

Meer geven dan je neemt is een mooie eerste stap om charismatisch te worden.

Tip #2: Luister met intentie

De meeste mensen denken bij charisma vaak aan uitbundig en zelfverzekerd.

Wat echter een veel grotere indruk maakt op mensen is aandachtig luisteren met intentie.

Een van mijn favoriete filosofen Alan Watts zei altijd “If you talk al the time, I don’t hear what anybody else has to say and I will then end up in a situation where you can only talk about your own talking”.

Ik houd van deze uitspraak!

Naast het feit dat je met aandachtig luisteren sneller een connectie maakt met mensen, leer je ook dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken.

Charismatische mensen weten dit en geven mensen daarmee sneller het gevoel dat ze gewaardeerd worden.

Tip #3: Toon oprechte interesse

Charismatische mensen hebben een soort van magnetische energie en dit komt onder andere omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in de mensen om hen heen.

Het geheim zit hem dus in het tonen van oprechte enthousiasme en interesse.

Door met intentie te luisteren (tip 2) en diepere vragen te stellen (tip 10) ben je al goed op weg in die charisma factor.

Meer hierover in 11 Simpele Tips Om Je Sociale Vaardigheden Te Verbeteren!

Door oprecht geïnteresseerd te raken in andere mensen kun je in twee maanden meer vrienden maken, dan door te proberen andere mensen in jou geïnteresseerd te krijgen in twee jaar. – Dale Carnegie

Tip #4: Geef vaker een compliment

Onderzoek heeft aangetoond dat complimenten mensen hun zelfvertrouwen doet verhogen met

Een van de voornaamste eigenschappen van charismatische mensen is dat ze anderen een goed gevoel weten te geven.

Complimenten doen precies dat!

De volgende keer als je met iemand in gesprek bent, geef ze een willekeurig compliment en kijk vervolgens wat het doet met de dynamiek in het gesprek.

Tip #5: Wees vrij en ongeremd

Een eigenschap van charismatische mensen is dat ze vrijwel niet nerveus overkomen.

Het beheersen van zenuwen is niet makkelijk, maar er zijn een aantal zeer effectieve manieren om dit te bereiken, waaronder je ademhaling.

Fysiologie beïnvloedt psychologie, ook wel de fysiologie-psychologie feedbackloop genoemd.

Door bijvoorbeeld op onze ademhaling te letten en power poses aan te nemen, dat zijn poses waarbij je veel beweegt of veel ruimte inneemt, kun je meer vertrouwen en charisma uitstralen.

Tip #6: Praat met je handen

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van handgebaren tijdens communicatie enorm veel voordelen biedt.

Mensen die handgebaren gebruiken komen over als aantrekkelijker en betrouwbaarder.

Er zijn bijvoorbeeld honderden TedX-talks geanalyseerd waaruit bleek dat de populaire sprekers twee keer zo veel handgebaren gebruikten als hun minder populaire collega’s.

Naast dat handgebaren helpen bij effectieve communicatie, brengt het andere mensen ook op hun gemak.

Dit idee komt voort uit de tijd van de oermens. Toen moesten mensen meer op hun hoeden zijn voor potentieel gevaar en handgebaren geeft aan dat je geen gevaar dreigt.

Tip #7: Let om je houding

Onze psychologie onze fysiologie beïnvloedt en andersom. Dit is ook wel bekent als de psychologie vs. fysiologie feedbackloop.

Een bepaalde houding (fysiologie) kan ervoor zorgen dat we ons minder zeker voelen (psychologie).

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen bij het aannemen van bepaalde actieve houdingen minder cortisol en meer dopamine in hun bloed hadden. Twee hormonen die een belangrijke rol spelen als het gaat om hoe we ons voelen.

Het veranderen van je fysiologie zal dus je psychologie veranderen.

Door het aannemen van een actieve houding, zorgt je brein voor het vrijkomen van dopamine, waardoor je je beter voelt en meer zelfvertrouwen hebt in het moment.

Tip #8: Elimineer nutteloze taal

Verbale pauzes als “umh” of “ah” en opvullende woorden als “je weet wel” en “laat maar zeggen” kan je communicatie enorm belemmeren.

Charismatische mensen zijn welsprekend en weten goed te articuleren waardoor ze buitengewoon effectief zijn in hun communicatie.

Kortom, probeer die nutteloze taal te elimineren waar het kan.

Vervang de “umh” en “ah” simpelweg met stiltes, dit maakt je direct een charismatischere spreker.

Tip #9: Vraag vragen met een diepere betekenis

Als we graag een sterke connectie met mensen wilt creëren moet je de diepte in.

Vraag mensen wat ze motiveert en drijft, vraag naar waar ze blij en enthousiast van worden, hun angsten en hun dromen.

Een oud Grieks gezegde luidt dat we twee keer zoveel moeten luisteren als dat we moeten spreken en die Grieken wisten toen al redelijk goed waar ze het over hadden.

Mensen praten graag over hun zelf en als we iemand de kans geven om dit te doen door ze vragen te stellen en actief te luisteren, zal je diegene worden waar mensen graag mee in de buurt zijn.

Tip #10: Wees assertief

Het is een feit dat het merendeel van de mensen liever volgen dan dat ze de leiding nemen.

Charismatische mensen nemen vaak het initiatief door zichzelf voor te stellen en het gesprek op gang te brengen.

Zet om die reden de eerste stap in de kennismaking met nieuwe mensen de volgende keer dat je in een sociale situatie of netwerk event bent.

Dit zal je bij de eerste indruk meteen doen overkomen als zelfverzekerd en charismatisch.

Tip #11: Gebruik mensen hun naam

Het favoriete woord is mensen hun naam.

Wetenschappers hebben met behulp van bepaalde scans kunnen aantonen dan unieke delen van de hersenen werden geactiveerd bij het horen van hun eigen naam.

Door mensen hun naam te gebruiken geef je ze het gevoel dat ze meer dan zomaar een vreemde voor je zijn.

Ook win je er bewondering en respect mee voor het nemen van de moeite.

Doe dus extra je best de volgende keer als iemand je aan je voorstelt en gebruik mensen hun naam gedurende de interactie.

Conclusie in dé weg naar de meest charismatische versie van jezelf

Elke keer als ik je een oefening geef, probeer ze te zien als een experiment waarbij er geen enkele mogelijkheid bestaat dat je iets te verliezen hebt.

Het gaat er namelijk niet om of de reacties positief of negatief zijn, het gaat om het leerproces wat erachter schuilgaat. De oefeningen zijn opgedeeld in kleine stappen, een soort van hapklare brokken die in geen geval té uitdagend zijn.

Houd de positieve mindset en bekijk het met een open mind.

Op het moment dat je de principes en concepten in deze cursus en de matrix die erachter schuil gaat begrijpen, zal je in staat zijn zoveel effectiever te communiceren.

Tot slot hoop dat je met dit artikel duidelijk heb kunnen maken dat de weg naar meer charisma het snelste te bereiken is door minder te denken en daarmee in die sociale flow terecht te komen.

Die sociale flow is waar de magie gebeurt.

Als in die vrije en ongeremde staat van zijn terecht weet te komen, zal je snel genoeg merken dat de mensen om je heen je anders gaan waarnemen en je sociale status door het dak schiet.

Samengevat, leer comfortabel met jezelf te zijn en de rest volgt!

Boks, Tom

Comments 2

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *