De Enige Manier Om Écht Charismatisch Te Worden

Bekijk de cursus…

Wees gewoon zelfverzekerd en charismatisch. Hoe vaak hoor je dit wel niet als advies om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen?

Een sollicitatiegesprek? Ah joh, je moet gewoon wat lef en charisma tonen. Oh, heb je een date? Ah joh, wees gewoon zelfverzekerd.

Zelfvertrouwen en charisma lijken dé oplossing op alles en ik snap heel goed waarom.

Werkgevers kiezen graag zelfverzekerde werknemers.

Ook weet iedereen dat mannen van zelfverzekerde vrouwen houden en vrouwen van charismatische mannen en mensen gaan graag op date met mensen die ze een goed gevoel weten te geven. Logisch.

Maar nu, hoe wordt je charismatisch en zelfverzekerd als je dat op dit moment niet echt bent?

De Werkelijke Bron Van Charisma

Charisma werkt alleen maar in iemands voordeel.

Charismatische mensen beklimmen de carrière ladder sneller, verdienen meer geld, gaan met plezier naar feestjes, weten sneller de ideale partner aan te trekken, zijn enorm zelfverzekerd, maken meer vrienden en hebben geen angst dat ze niets meer te zeggen hebt tijdens een gesprek of dat mensen hen raar vinden.

Het probleem is dat het ENORM moeilijk is om dit aan te leren en de meeste coaches dit op de verkeerde manier leren aan clienten.

Het advies luidt namelijk als iets in de zin van, als je deze en deze truc of techniek leert, mogen mensen je sneller, maar er is niets dat verder van de waarheid afstaat.

Charisma is natuurlijk gedrag en zal zich moeten vormen.

Ik zal je een voorbeeld geven.

Om echt charismatisch te worden zal je dus opzoek moeten gaan naar positieve reacties uit de omgeving. 

  • Ook al ben ik enorm charismatisch, als ik negatieve reacties krijg uit de omgeving beïnvloedt dit mijn charisma enorm.
  • Als ik mensen altijd een goed gevoel weet te geven tijdens gesprekken,  boost dit mijn charisma.
  • Ditzelfde geldt als ik constant positieve reacties krijg als ik voor een publiek sta omdat ik tijdens een presentatie bijvoorbeeld altijd de juiste antwoorden geef.

Kijk, ons onbewuste weerhoudt ons ervan dingen te doen waarvan het niet zeker weet of we dat wel kunnen.

Simpelweg om ons te beschermen.

Wat we willen doen is kleine stappen nemen richting meer charisma om zo positieve reacties uit de omgeving los te krijgen.

Op het moment dat we ons onderbewust gaan laten zien dat de waar het ons voor beschermt eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk is, zullen we in staat zijn meer en meer te doen.

Je brein is de meest invloedrijke factor in deze transformatie.

Wat deze versterking uit de omgeving doet is dat het ons onderbewust laat inzien dat we ons inderdaad zo mogen voelen.

Inderdaad, ik mag vrij en ongeremd zijn in sociale situaties. Inderdaad, ik weet mensen snel hun vertrouwen te winnen dus ik mag ze daarom vaker aanraken. Inderdaad, ik weet mensen een goed gevoel te geven en mag ze daarom sneller persoonlijke vragen stellen…

De drie perspectieven

Er zijn drie perspectieven waarin mensen worden waargenomen, namelijk:

  1. De manier hoe mensen over zichzelf denken;
  2. De manier hoe anderen mensen over hen denken;
  3. De manier hoe zij denken dat anderen mensen over hen denken.

Die laatste is het meest belangrijk.

Je brein onthoud de manier hoe mensen in je omgeving op je reageren in je synapsen en door te begrijpen hoe dit werkt kunnen we onszelf hier op gaan focussen bij het vergroten van ons charisma.

Het is niet zo dat we met een of ander trucje, een nieuw kapsel of andere kleren uit het niets charisma opbouwen, en dit is alleen maar goed.

We moeten ons onderbewuste daarentegen laten zien dat het OK is om zelfverzekerd te zijn.

Kortom, door de manier hoe andere op ons reageren positief te beïnvloeden groeit ons charisma omdat dit op dat laatste perspectief werkt.

We herschrijven hiermee ons brein met meer charisma net zoals iemand die het al heeft.

Ons brein is hierbij de (hardware) maar de software (charisma en zelfvertrouwen) zijn te installeren door positieve reacties en feedback uit de omgeving.

Het creëren van charisma zodat je sociaal niet te stoppen bent is het installeren van die software door bewust de juiste stappen te nemen in combinatie met het los krijgen van reacties uit de omgeving.

Het gaat hierbij om de onderliggende principes van sociale dynamica en hoe wij als mens in elkaar zitten.

De online training ‘Sociaal Meesterschap’ is volledig gericht op het herschrijven van onze software door het maken van kleine maar specifieke stappen waarmee je betere reacties gaat krijgen uit de omgeving.

Ook gaan we kijken hoe het brein werkt op een hoger emotioneel niveau en gaan we dit in ons voordeel gebruikten.

Dit alles met het doel je zo snel mogelijk in een zelfverzekerde en charismatische staat van zijn terecht komt, eentje die je nog nooit zo hebt meegemaakt.

Meer hierover in De Charisma Training!

De ‘fake it until you make it’ mythe

Veel coaches adviseren ‘een fake it until you make it’ benadering als het gaat om het ontwikkelen van zowel je charisma als je sociale zelfvertrouwen.

Echter, bij deze benadering missen deze coaches een aantal cruciale elementen.

De reden hiervoor is dat we constant ‘getest’ worden door de mensen om ons heen om uit te vinden of we wel echt zo zijn als dat we onszelf voordoen.

Mensen zullen je testen…

Dit is dé reden waarom fack it until you make it niet werkt… Als je namelijk een act opzet en mensen beginnen je vervolgens te testen val je door de mand.

Als dit gebeurt en je houd je frame, begint het proces van een charisma dat groeit.

Waarom Een Charismatische Uitstraling Zo Een Belangrijk Is

De reden waarom charisma vaak wordt beschreven als een van de meest belangrijke eigenschappen is dat het enorm veelzeggend is en onmogelijk is net te doen alsof. Daarbij zijn de signalen die iemand afgeeft over zichzelf vaak enorm accuraat.

We zien hoe mensen proberen zich te positioneren in gesprekken en reageren in bepaalde situaties.

De mate van charisma die iemand uitstraalt is afhankelijk van het zelfbeeld dat diegene van zichzelf heeft omdat niemand zoveel over zichzelf weet dan de persoon zelf.

Hun sterke en zwakke punten, wat ze wel en niet kunnen en de reacties die ze hebben gehad in het verleden.

Dat is de reden waarom je je minder op je gemak voelt bij iemand die zijn uiterlijk mee heeft maar ietwat ongemakkelijk en verlegen is tegenover iemand die klein en dik is maar enorm charismatisch is.

Er moet een reden zijn waarom deze twee mensen zich gedragen op de manier waarom ze doen.

Er moet een reden zijn waarom het kleine dikke mannetje zich op zijn gemak voelt en zich zo zelfverzekerd gedraagt in sociale situaties. Net als er een reden moet zijn waarom de lange knappen kerel zich zo ongemakkelijk gedraagt en zo verlegen en onzeker is.

Dit zijn enorm veelzeggende en eerlijke signalen.

De bewustwording

De meeste mensen hebben geen idee wat ze communiceren of hebben een verkeerd beeld van wat ze denken te communiceren en in werkelijkheid doen.

Op het moment dat je jezelf bewust wordt van wat je communiceert en stukje voor stukje analyseert welke signalen je afgeeft, zal je meer en meer in staat worden dit te controleren.

De challenges die je in de video training krijgt zijn er enkel en alleen als experiment en dienen ervoor je ervaringen mee te geven waarmee je een referentiekader kunt opbouwen.

Dus, als je wordt afgewezen tijdens een van deze challenges, dan is dat in het belang van het leerproces!

De negatieve reacties zijn noodzakelijk in het leerproces en als we net doen alsof de wereld helemaal zen is worden we nooit onwrikbaar voor de tegenslagen. De wereld kan soms hard zijn en ik wil dat je met de challenges onaantastbaar wordt.

Zie het om die reden allemaal als positief, welke reactie je ook krijgt het maakt deel uit van je leer proces.

Mijn 4 Beste Oefeningen Voor Meer Zelfvertrouwen In Sociale Situaties

De belangrijkste stap die je wil maken voor het ontwikkelen van meer sociaal zelfvertrouwen is er op uitgaan en je onzekerheden onder ogen komen.

Door jezelf in uitdagende (sociale) situaties te gooien leer je meer en meer op jezelf te vertrouwen.

De angst voor sociale druk, afwijzing en andere gênante situaties is een veelvoorkomende blokkade die enorm veel mensen ervan weerhoudt vrij en ongeremd door het leven te gaan (al willen de meeste dit niet meteen toegeven).

De volgende tips zijn een serie van oefeningen en mindsets zullen je ertoe dwingen deze angsten onder ogen te komen.

Het zal je helpen om uiteindelijk die veel gewenste vrije en ongeremde houding aan te nemen!

Lets dive into it…

Oefening #1: Vraag Een Vreemde Op Date

Mijn favoriete en met stip op #1 meest effectieve oefening van allemaal, een vreemde op date vragen!

Hah! Ik hoor je al denken, dit ga je niet menen toch Tom?!

Zeker wel.

Ik weet dat het niet echt gebruikelijk is in onze cultuur en dat is nou precies het mooie eraan.

Iemand die je nog niet zo goed kent op date vragen is namelijk een enorm gedurfde en om die reden vooral een uitermate effectieve oefening in het overwinnen van de angst voor afwijzing!

Je leunt op zo’n moment als het ware vol in de angst en gaat daarmee de strijd ermee aan.

Dit is een van de meeste effectieve remedies om angst te overkomen en boven alles ook nog eens enorm waardevol voor als je liefdesleven wel wat aandacht kan gebruiken.

Begrijp me niet verkeerd trouwens…

Het doel van deze oefening is niet het succesvol regelen van meer dates in je leven, maar vooral het overwinnen van de angst voor afwijzing.

Of je nu dates regelt of niet is irrelevant.

Het idee van het direct vragen voor een date, zonder dat je eromheen draait, is dat je sneller afgewezen wordt.

Ja, we zijn inderdaad op de afwijzingen uit.

Puur om jezelf in te laten zien dat er niets is om je zorgen om te maken en je zal daarnaast nog verrast zijn dat je wegkomt met een afspraakje of twee!

Het op een vreemde afstappen in de stad, een bar of op de universiteit en simpel zeggen “Hey, ik ben benieuwd of je net zo leuk bent als ik denk dat je bent, kunnen wij eens een keer een op thee drinken om uit te vinden of dit ook echt zo is?”, is helemaal niet zo gek moeilijk, geloof me. 😉

Het kant enorm beangstigend zijn, ik weet het.

Als het je simpelweg niet lukt door de zenuwen, geen probleem. Chil even een half uurtje of ga lekker naar huis en probeer het een andere keer opnieuw!

De eerste keer dat ik dit deed was in het eerste jaar van mijn studie.

Het feit dat ik naar de stad verhuisde dwong me iets anders te doen dan ik daarvoor altijd gedaan had.

Ik zag een superleuke meid in de bus en sprak haar op de bushalte aan.

Ze had een vriendje. Jammer.

Ik had mijn directe doel niet bereikt maar wat ik toen realiseerde was veel waardevoller.

Ze nam het op als een mooi compliment, vond dat ik superveel lef toonde en als ze vrijgezel was geweest er niet over na had hoeven denken.

Moraal van het verhaal; die angst voor afwijzing was nergens voor nodig!

Het zal ongetwijfeld een tijdje duren voordat je zoiets zonder moeite kan doen dus geef niet te snel op.

Blijf doorgaan totdat je je comfortabel voelt om mensen te ontmoeten.

Dit is een proces dat weken, soms wel maanden in beslag kan nemen, maar de beloning in de vorm van een enorme boost in je zelfvertrouwen en de potentiele afspraakjes is het zeker waard!

Oefening #2: Vraag Iemand Voor Een Gunst

Net als bij de vorige oefening zal deze oefening je helpen de angst voor sociale druk te overwinnen, door je jezelf vaker in uitdagende situaties te duwen.

Een mooie hiervoor is iemand om een gunst vragen.

Je krijgt in zo’n situatie ongetwijfeld te maken met weerstand en onder andere dat gaat je helpen leren hoe je met sociale druk om te gaan.

Je vraagt iemand of ze je bijvoorbeeld naar het vliegveld willen brengen.

Dit kost degene die je het vraagt minimaal 2,5 uur van zijn vrije zaterdag en je gaat hierbij in alle waarschijnlijkheid weerstand krijgen.

Het is de bedoeling dat je die persoon gaat overtuigen dat wat je vraagt geen ‘big deal’ is.

Een goede regel hiervoor is, zonder dat het te opdringerig of wanhopig over te komen, is dat je het vier keer vraag.

De 4x-regel noem ik dit ook wel.

Voor de meeste mensen kan dit, omdat het sociale spanning creëert, nogal ongemakkelijk zijn en om die reden iets wat veel mensen vermijden.

Wanneer je dit probeert, zal je merken dat er niets slechts gebeurt. In het ergste geval heb je een licht gespannen interactie.

Op zijn best krijg je je zin en kom je op tijd voor je vlucht.

Jezelf leren uitdagen en (risico’s durven ervaren) door sociale spanning en afwijzing zal je helpen zelfverzekerder over te komen in sociale interacties.

Je leert daarnaast ook omgaan met de angst voor afwijzing.

Je zal simpelweg zien dat de afwijzing in werkelijkheid lang niet zo vervelend is als dat je in eerste instantie verwachte.

Om het maximale uit deze oefening te halen geldt, hoe vaker je het doet hoe beter.

Hoe meer mensen je opbelt met de vraag of ze iets voor je willen doen, des te meer comfort en vertrouwen je zult ontwikkelen voor jezelf in situaties als deze!

Ik raad je daarom aan om dit zo vaak te doen totdat je je helemaal op je gemak voelt en je er niet langer een negatief gevoel bij krijgt.

Je ziet vaak dat mensen zich snel gepasseerd voelen als ze niet hun zin krijgen.

Ze ontwikkelen allerlei negatieve gevoelens bij het feit dat ze afgewezen worden en het enige wat dat laat zien is een teken van onzekerheid.

Ze nemen zichzelf veel te serieus.

Wat ik met deze oefening daarentegen voornamelijk voor je wil bereiken is dat je altijd om jezelf kan lachen totdat je op een punt komt dat niks je echt meer voor langere tijd dwars kan zitten…

Oefening #3: Forceer Gênante Situaties

Het forceren van gênante situaties is een oefening waarbij je opzettelijk in een ongemakkelijke situatie te komen.

De veelvoorkomende angst om voorschut te komen te staan en uitgelachten te worden is een van de voornaamste redenen voorzichtig en defensief gedrag.

Hoe we hier overheen komen?

Door in de angst te leunen en ongemakkelijke moment juist te forceren, bevrijden we onszelf van ons sociale masker en creëren we een meer oprechte en charismatisch indruk.

Tijdens coaching sessies wil ik dit wel een demonstreren door midden op straat keihard te gaan klappen.

Ik laat daarmee zien dat een paar scheve blikken of iemand die je vraagt of alles ok is het ergste is wat er dan kan gebeuren…

Ik doe dit omdat cliënten zich vaak veel te veel zorgen maken om wat de mensen om hun heen ergens van zouden vinden.

De realiteit? Niemand geeft ergens om.

Je zal merken dat de meeste mensen al druk genoeg met zichzelf zijn, laat staan dat ze ook nog op anderen moeten letten.

Een andere leuke experimentele manier om dit mee te maken is midden in de winkelstraat op de grond gaan liggen.

Je zal merken dat de meeste mensen niets kan interesseren of zelfs niet eens iets in de gaten hebben.

Een essentieel inzicht voor een vrij en ongeremde houding in sociale situaties als je het mij vraagt!

Oefening #4: Laat Je Gaan In Sociale Situaties (vrij en ongeremd)

Deze oefening gebruikt in principe hetzelfde concept maar dan net een tandje verder.

Met laat je gaan bedoel ik; wees vrij!

Dans in het openbaar, doe wat je wil, zeg wat je wil. De sleutels zit hem in het loslaten van de mening van anderen.

Zeg wat je wil zeggen en doe wat je wil doen!

Je zal nu vast denken “maar Tom, dat is toch niet goed voor mijn reputatie?!”

Ik weet dat het klinkt als sociale zelfmoord, maar geen zorgen, zo erg is het allemaal niet.

Je brein zal waarschijnlijk een scala van excuses bedenken om deze oefening te vermijden; maar als je dit doet, zal snel genoeg merken dat mensen er niets om geven.

Mensen zullen het in het ergste geval grappig vinden en je een beetje een ongemakkelijke blik geven, maar er zal in geen geval iets opmerkelijks gebeuren.

In het beste geval daarentegen zullen veel mensen het jusit enorm waarderen.

Om dit inzicht optimaal te laten inzinken, adviseer ik je dit elke dag minstens een minuut te doen totdat je totaal geen weerstand meer voelt bij de oefening!

Je zult ongetwijfelt geconfronteerd worden met bepaalde onzekerheden en dat is alleen maar goed.

Dat je sociale zelfvertrouwen als gevolg daarvan alleen maar toenmeemt klinkt logisch vind je niet?

Het zit hem namelijk in het leren omgaan met de sociale druk.

Om je zelfvertrouwen in sociale situaties te doen vergroten, zal jezelf moeten dwingen de ongemakkelijke emoties door de uitdagende situaties te accepteren.

Als gevolg hiervan, zal het veel gemakkelijker voor je worden om toegang te krijgen tot een sociale flow en daarmee gezien worden ultiem charismatisch!

Kortom, wees vrij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *