5 Eigenschappen Van Buitengewoon Charismatische Mensen

Charisma gaat over aantrekkingskracht en in deze video ga ik in op het idee dat sommige mensen ‘het hebben’ en anderen niet.

Wat is het dat mensen die ‘het factor’ geven die andere mensen missen in de manier hoe ze overkomen?

Bekijk de cursus…

Eigenschappen Van Charismatische Mensen:

Zoals ik in dit artikel over charisma ook al vertelde, ‘je hebt het of niet’ is absolute een mythe.

Charisma is aan te leren en daar gaat we het in deze video over hebben.

#1: Omarmen hun imperfectie

Het idee dat charismatische mensen denken dat ze slimmer of beter zijn dan andere is absoluut nietwaar.

Sterker nog, charismatische mensen komen juist uit voor hun imperfecties.

Dit idee komt voor uit eens studie van de psycholoog Richard Wiseman die wilde weten of een kwetsbare opstelling van je imperfecties mensen aantrekkelijker zou maken.

Het experiment ging als volgt: twee vrouwen kregen de opdracht om een blender te verkopen in een elektronicawinkel.

De een demonstreerde het apparaat foutloos met een perfecte smoothie, terwijl de ander er maakte een zooitje van door van alles te knoeien.

Welke denk je dat meer verkocht?

Verassend genoeg het was degene die er een zooitje van maakte… Grappig niet?

De reden hiervoor is dat wij van onszelf weten dat we imperfect zijn en een onhandig iemand overkomt als gelijkgestemde. Het zou ons ook zomaar kunnen overkomen niet?

Kortom, de volgende keer dat je de deur uitgaat naar een bedrijfsborrel of ander evenement en je bent bijvoorbeeld een tikkeltje zenuwachtig, deel dit met de mensen om je heen.

De kans is groot dat meer mensen dit hebben en zo niet, zullen ze je zeker begrijpen.

Je kunt de sociale uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt dus gebruiken om een connectie te maken met de mensen om je heen.

Niemand is tenslotte perfect.

#2: Tonen oprechte interesse

Een keerzijde van het tonen van imperfecties uit eigenschap #1 is dat je hiermee te ver kan gaan.

Het tonen van imperfecties kan positief zijn, maar het constant uitdrukken van je zwakke punten kan op een gegeven moment irritant worden.

Een tweede belangrijke eigenschap van charismatische mensen is dat ze zich constant afvragen hoe ze oprechte interesse kunnen tonen naar degene tegenover hen.

Net als Dale Carnegie al in zijn boek “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt”, dat je “in twee maanden meer vrienden kan maken door oprecht geïnteresseerd te raken in andere mensen dan in twee jaar door te proberen andere mensen geïnteresseerd in jou te krijgen.”

Meer hierover lees je in het artikel 11 Simpele Tips Om Je Sociale Vaardigheden Te Verbeten.

Charismatische mensen focussen zich dus niet zozeer op hoe zei overkomen maar hebben het doel andere mensen hun verhaal te laten doen.

Ze vragen zich constant af, “hoe kan ik de persoon tegenover me hun verhaal laten vertellen?”

Vaak weten ze dit vrij snel te bereiken door het stellen van creatieve vragen.

De uitdaging voor jou is hierbij de volgende keer als je op een evenement bent of zomaar aan het socializen, denk dan eens na over “hoe kan ik de persoon tegenover mij hun verhaal laten vertellen”. Stel vragen als:

  • Waar word je op dit moment enorm enthousiast van in je leven?
  • Wat is het leukste dat je vandaag is overkomen?
  • Wie is de meeste interessante persoon die je kent? En waarom?

Je zult zien dat als mensen eenmaal aan het vertellen gaan, het gesprek een totaal andere dimensie krijgt.

#3: Gebruiken handgebaren in hun communicatie

Handgebaren hebben te maken met vertrouwen.

Dit komt voort uit de tijd dat onze verre voorouders een op een snelle maar betrouwbare manier moesten beoordelen of mensen wel te vertrouwen waren.

Dit instinctieve gedrag zit vandaag de dag nog altijd diepgeworteld in onze biologie.

Mensen waarvan de handen vrij zijn en die bereid zijn om je een hand te geven, zijn om die reden sneller te vertrouwen dan bij mensen die dat niet doen.

Onderzoek heeft aangetoond dat handgebaren deel uitmaken van de communicatie en dat enkel het zichtbaar maken van je handen al enorm veel voordelen biedt.

Een ander onderzoek gedaan door Vanessa van Edwards’ Science of People toonde aan dat van de duizenden TEDx talks die wereden geanalyseerd, de sprekers met de meeste handgebaren maakte, bij de populairste TEDx talks behoorde.

De minst populaire sprekers maakte enkel een gemiddelde van 272 handbewegingen gedurende 18 minuten, terwijl de populaire sprekers zeker zo’n 465 handbewegingen maakte, bijna het dubbele inderdaad!

Kijk hier Vanessa’s eigen Tedx talk:

Dit is precies de reden waarom mensen die veel gebruik maken van handgebaren als charismatisch en betrouwbaar worden gezien.

Mensen die hun handen veel gebruiken in de communicatie worden eerder als betrouwbaar gezien. –Bedrock

#4: Roddelen niet over anderen

Dit beteken niet dat charismatische mensen helemaal niet over andere mensen praten, het verschil zit hem dat het altijd positief is als ze over andere praten.

Door te roddelen stel je jezelf in een kwaad daglicht.

Een wetenschappelijk verklaring waarom roddelen zo slecht is voor je reputatie is dat de negatieve karaktereigenschappen die persoon A aankaart over persoon B, worden in zo’n situatie ook aan persoon A gerelateerd.

Dus stel ik zeg tegen Daniël; “heb je gezien hoe gemeen Hanneke wel niet kan zijn tegenover de andere collega’s?”, dan krijgt Daniël ditzelfde idee over mij.

Opmerkelijk hé?!

Wat je dus beter kan doen is het op een oprechte manier opzoek gaan naar positieve eigenschappen van de mensen om je heen en die vervolgens benoemen, zodat mensen deze mening ook over jou krijgen.

Let wel op dat dit altijd oprecht en gemeend is!

Dit is met stip de eigenschap die je vanaf vandaag meteen altijd en overal kan toepassen.

Een van de meest simpele en tegelijk effectieve manieren om dit te trainen is het zoeken van één positieve eigenschap op het moment dat je iemand leert kennen.

Benoem de eigenschappen die je vindt vervolgens en kijk hoe mensen reageren op een oprecht compliment als deze, geloof me dit is goud!

#5: Maken buitengewoon sterk oogcontact

Met normaal oogcontact kom je hier niet ver genoeg. Het gaat hier om een diepe, bijna starende manier van oogcontact.

Dit heeft te maken met het hormoon Oxytocine, een neuropeptide die als hormoon en neurotransmitter fungeert en een belangrijke rol lijkt te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier.

Oogcontact is dus dé manier om snel een connectie met iemand te creëren.

Natuurlijk kun je hier ook te ver mee gaan en zorg er daarom voor dat je regelmatig oogcontact breekt.

Notitie: Dit artikel is geïnspireerd door Vanessa van Edwards en haar boek Captivate – The Science of Succeeding with People.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *