5 Stappen Waarmee Je Elk Doel Met Plezier En Gemak Bereikt

We willen allemaal het beste uit het leven halen en stellen daarom ambiteuze doelen en maken ‘to do lijstjes’. Of we die doelen bereiken of niet hangt af van het hanteren van de juiste strategie.

Onze doelen bereiken valt of staat dus bij het hebben van de juiste strategie. Punt.

De vraag die we onszelf kunnen stellen is: ‘Wat is er nu voor nodig om echt alles te kunnen bereiken?’

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je de doelen simpelweg haalt nadat je ze voor jezelf gesteld hebt?

Neem nou doelen die je in het verleden hebt gesteld en vervolgens niet gehaald hebt. Wat was daar de reden voor? Was het omdat je niet doorgezet hebt?

Er is in dit soort situaties ongetwijfeld een reden om de handdoek op een bepaald moment in de ring te gooien.

Is het niet zo dat de meeste van ons iets willen zonder er al te hard voor te moeten werken?

In dit artikel leer je;

  • Hoe je de juiste doelen voor jezelf vindt met de 3 W’s;
  • Wat te doen als je je zorgen maakt;
  • Hoe angst voor falen te overkomen;
  • En de 5 stappen hoe  je doelen gemakkelijk en zonder stress kan bereiken!

En het best van allemaal:

Wanneer je dit artikel gelezen hebt, kun je meteen beginnen!

Hoe Je Doelen Te Bereiken

In een wereld waar Netflix in een ogenblik in de behoefte voor entertainment voorziet, zijn de dingen die het echt waard zijn niet zo makkelijk te bereiken en dat is maar goed ook als het mij vraagt!

Stel je voor dat gezondheid en rijkdom voor het grijpen zou liggen, hoe bijzonder is het dan eigenlijk nog?

De zaken die de moeite waard zijn, kosten dus over het algemeen veel tijd, moeite en inspanning.

De volgende vraag is dan; hoe gaan we van het simpelweg beslissen dat we iets willen tot het daadwerkelijk realiseren van de dan nog droom? Hoe komen we door de moeilijke en uitdagende fase heen zonder op te geven?

Kijk:

Het komt neer op een formule met drie fases die je kunt implementeren bij het najagen van elk doel. In combinatie met mijn 5-stappenplan kun je elk doel bereiken, ongeacht hoe groot of ambitieus.

Het probleem is dat de meeste mensen simpelweg op een bepaald moment opgeven en stoppen met het maken van stappen richting hun doelen en dromen…

De Juiste Formule Om Alles In Het Leven Te Bereiken

Er bestaat niet echt een geheim voor het hebben van succes in het leven.

Succesvol zijn in het behalen van doelen is simpelweg het consistent actie ondernemen, het constant aanpassen van je actieplan indien nodig en vooral NIET opgeven.

Klein detail hier is dat de meeste mensen zichzelf doelen stellen zonder er écht over na te denken.

Dit soort mensen lopen rond met een soort van idee wat ze zouden willen bereiken, maar wanneer het moment aanbreekt om dit idee realiteit te maken pakken ze het niet met beide handen aan en geven ze al snel op.

Daarnaast lopen we constant het risico om op een zijspoor gebracht te worden.

Een constante stroom van afleiding die ons terug in emotie dempende activiteiten trekt (tv/netflix/feestjes) met de onmiddellijke voldoening als beloning…

Het is hoog tijd om die zelfvernietigende patronen te doorbreken!

De Drie W’s Voor Het Stellen Van Doelen

De drie W’s zijn perfect als je door je huidige limieten heen wil breken en iets wil bereiken dat je nog niet eerder hebt gedaan.

Deze formule helpt je namelijk de juiste beslissingen te nemen en in combinatie met mijn 5-stappenplan ben je niet meer te stoppen!

Belangrijk is dat je voor jezelf helder krijgt wat de drie W’s specifiek voor jou betekenen. Gebruik pen en papier en ga actief aan de slag, want dit is niet iets dat effectief werkt door er alleen over na te denken.

#1: Wat?

De eerste ‘W’ is de ‘Wat?’. Beslis wat je doel is, wees specifiek en schrijf het vervolgens in elk detail op.

Met het hebben van een vaag idee kom je nu niet meer weg.

Deze oefening gaat over het oprecht stellen van gedetailleerde doelen mét een einddatum.

Waarom zo specifiek?

Omdat wanneer je specifiek beschrijft wat je doelen zijn en hoe je die gaat bereiken, er een mentale verschuiving plaatsvindt.

Wanneer je actief doelen stelt met een hoog detailniveau, ga je van een vaag idee over een doel naar een zeer realistisch en doelgericht plan om dit doel te bereiken.

Je bent dan zelfs in staat de ideale uitkomst te visualiseren.

In plaats van te zeggen ik wil succesvol worden, specificeer succes voor jezelf.

Betekent succes voor jou de mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken en daardoor volledig vrij te kunnen zijn? Of is het de beroemde carrière ladder en ergens de top in bereiken?

Pas als je dit soort dingen helder hebt voor jezelf, kun je doelgericht te werk gaan.

#2: Wanneer?

De twee de ‘W’ bij het stellen van doelen is de ‘Wanneer?’. Het is simpelweg essentieel om te weten wanneer ofwel op wat voor termijn je je doel wilt bereiken.

Als je nog nooit eerder een rapport langer dan 30 pagina’s geschreven hebt, is het niet geloofwaardig als je zegt dat je de komende maand een boek gaat schrijven.

Als je realistisch blijft en het doel is haalbaar, ben je meer geneigd door te zetten op de momenten dat het lastig wordt.

Dit kan je ook helpen in het opsplitsen van het doel in verschillende stappen.

Stel je hebt er altijd al van gedroomd om een boek te schrijven en je zegt: ‘volgende maand moet het af zijn’. Denk je dat dit motiverend of juist demotiverend werkt?

Geef jezelf in paats daarvan wat langer de tijd en breek het op in bijvoorbeeld verschillende hoofdstukken. Een boek van 200 pagina’s heeft zo’n 40.000 woorden. Dat zijn 3333 per maand en 796 per week.

Zie je hoeveel bereikbaarder dit klinkt?

Zo kun je bepalen hoeveel en wanneer je gaat schrijven, om zo tot het boek als einddoel te komen.

#3: Waarom?

Tenslotte, de laatste ‘W’ voor het bereiken van elk doen is de ‘Waarom?’.

In de blog “De #1 Manier Om Jezelf Te Motiveren” ga ik dieper in op de vraag waarom het zo belangrijk is een helder ‘waarom’ te hebben.

Als je jouw ‘waarom’ volledig helder hebt en een diepe drang hebt om het doel te bereiken, zal het je lukken.

Teveel mensen hebben echter hun ‘waarom’ niet sterk genoeg en doen iets om bijvoorbeeld respect van andere mensen te winnen. Als je zelf in zo’n situatie zit en de ‘waarom’ niet echt van binnenuit komt, zal je op een gegeven moment opgeven.

Je zal dus een heldere definitie moeten hebben van niet alleen wat je wilt en hoe je het wilt doen, maar ook van waarom je het wilt!

Schrijf het op en wees specifiek, want alleen op gevoel is hier niet genoeg! Onthoud het verschil tussen proactief en passieve mensen. Op het moment dat je jezelf actief betrekt bij je doelen en oprecht overweegt om actie te ondernemen dan kun je in mijn ogen echt alles bereiken!

Dus, waarom wil je wat je wilt in het leven?

Zodra je dat helder hebt, kun je met het volgende 5 stappenplan vandaag nog een begin maken!

Het 5-Stappenplan: Hoe Je Elk Doel Bereikt, Ongeacht Hoe Groot!

Stap #1: maak  je doelen zo groot mogelijk

Bij mij werk het altijd zo; hoe groter het doel, hoe gemotiveerder en enthousiaster ik ervan word!

Een goed begin voor als je al een mooi doel gevonden hebt, maar het je nog niet tot het ondernemen van actie brengt. Die positieve energie is namelijk essentieel voor het bereiken van grote dingen!

Maak je doelen zo groot en ambitieus dat je bij wijze van spreken door alle mensen om je heen uitgelachen wordt.

Gooi je wildste dromen erin!

Dit werkt motiverend, maar is aan de andere kant bij veel mensen maar een tijdelijk gevoel, vandaar de 5 stappen.

Stap #2: Visualiseer de uitkomst van je doel

Als je me volgt op Instagram of Facebook heb je ongetwijfeld filmpjes langs zien komen waarin bekende mensen als Denzel Washington het hebben over visualisatie en dankbaarheid!

Dankbaarheid voor hetgeen wat je op dit moment hebt en visualisatie voor de dromen die je hebt.

Het fragment van Conor McGregor waarin hij zegt: “if you can see it and you have the courage to speak it, it will happen” vind ik legendarisch.

Ik geloof hier namelijk heilig in. Het feit dat als je je de dingen die je graag wenst voorstelt en actie onderneemt, gebeurt het.

Doe het 10 minuten per dag.

Stel je jouw ideale situatie voor en laat je fantasie de vrije loop en je zult merken dat het voelt alsof je het al bereikt hebt!

Ik begrijp als je dit een beetje zweverig vindt klinken, maar dat is het niet. Het is oprecht een krachtige methode om onszelf blijvend te motiveren!

Stap #3: Stel kleine tussendoelen

Maak een concreet plan met kleine overzichtelijke stappen.

Door het in kleine stappen op te delen, heb je steeds als je een tussendoel haalt het gevoel van een kleine overwinning.

Op deze manier ben je ervan verzekerd continue met vol enthousiasme aan je doelen te blijven werken zonder tussentijds gedemotiveerd te raken!

Stap #4: Gooi angst en twijfel overboord

Door je bewust te worden waarom je iets wilt gooi je een bepaalde onzekerheid overboord wat weer een positief effect heeft op het overwinnen van angsten en twijfel.

Stap #5: Maak de eerste stap

De eerste stap maken is het belangrijkste van allemaal!

Bedenk je eens welke eerste stap je VANDAAG kunt zetten om een stap dichterbij je doel te komen.

Dit idee wordt mooi weergegeven in het boek “The ONE Thing” van Gary W. Keller en Jay Papasan, een van mijn favoriete boeken.

Het voornaamste idee uit dit boek is dat je jezelf elk moment van de dag af moet vragen: ‘Wat is die ene actie die ik op dit moment kan ondernemen om een stap dichterbij het bereiken mijn doel te komen?’.

De schrijver geeft ook het advies om dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse, jaarlijkse en zelfs 5 en 10 jaar doelen te stellen.

Echt een aanrader!

Trouwens, je bent zo volhardend dat je tot nu door gelezen hebt?!

Goeie dingen!

Je hebt nu bewust bepaald waarom je iets wilt en daarmee onderscheidt jij je van de kudde.

Weinig mensen komen erachter wat ze diep vanbinnen willen. Ze zijn in de waan van de illusies als geld, status, spullen, een dikke auto die de maatschappij ons voorhoudt!

Niet ok als je het mij vraagt, maar dat even terzijde.

Jij bent je nu in ieder geval bewust van je dromen en doelen en ben er klaar voor om PROACTIEF jouw ideale situatie te bereiken.

Props vanuit mijn kant, want zoals ik het al zei; er zijn maar weinig mensen die er echt voor gaan!

Ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *