3 Creatieve Manieren Om Een Gesprek Te Beginnen

Bekijk de cursus…

In dit artikel ga ik 3 simpele manieren met je delen hoe je overal en met iedereen een gesprek kan beginnen. Dit leek mij een perfecte video om mee te beginnen omdat ik vaak de vraag krijg hoe je op een leuke een gesprek begint.

Tom, hoe kun je het beste iemand aanspreken op het werk? Of hoe begin je op een leuke manier een gesprek met iemand in de bar op een feestje?

Wat ik in dit artikel met je ga delen zijn manieren die je altijd kan gebruiken, zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Het gevaar is namelijk dat je te veel gaat nadenken over de perfecte openingszin vervolgens dichtslaat en helemaal niet meer in staat bent iets zinnigs te zeggen.

Het is naar mijn idee een stuk makkelijker 3 simpele manieren te hebben waar je altijd op terug kan vallen.

Je kunt ze bij wijze van spreken meenemen in je rugzak, haha.

Wat voor een situatie ook, je hebt meteen een reactie klaar en de kans op een leuk en interessant gesprek.

Klinkt goed? Let’s dive into it!

Manier #1: Oprechte nieuwsgierigheid

Er zijn zoveel dingen die we ons op een dagelijkse basis afvragen maar hoe vaak vraag je iemand die toevallig in de buurt is voor het antwoord?

Suggesties voor een goed restaurant? Vraag Tripadvisor

Adres nodig? Google maps weet het antwoord

En even checken op Buienradar of het droog blijft…

Mijn punt hier is; dankzij onze technologie hoeven we nog maar zelden iets aan iemand te vragen.

De kracht van deze eerste manier is door je oprechte nieuwsgierig aan de mensen om je heen te tonen door ze dit soort vragen te stellen.

Ik zal je een voorbeeld geven:

Ik ben sinds kort terug in Utrecht en leuk voorbeeld van een vraag dat ik de laatste tijd enorm veel gebruik om een gesprek te beginnen is de simpele vraag; “wat is leuk om te doen hier?”.

Een ander voorbeeld was afgelopen week in de sportschool toen Argentinië tegen Nigeria speelde en ik aan degene naast mij vroeg wie zijn favoriet van dit WK was.

Iets wat ik ook vaak doe is als ik mensen op straat hoor praten in een andere taal, vraag ik ze in het Engels wat voor taal ze spreken of waar ze vandaan komen.

Handige bijkomstigheid is dat ik door deze gewoonte nu aan het merendeel van de mensen door naar de taal te luisteren al kan horen waar mensen vandaan komen.

Vervolgens kom je in een gesprekje over hun trip in Nederland en hoe mensen het ervaren en iets dat ik altijd leuk vind om te horen!

Kortom, wees gewoon nieuwsgierig.

Nu begrijp ik dat je denkt dat het wel erg simpele vragen zijn en dat is precies het punt.

Het gaat er namelijk niet zoveel om wat je aan het begin zegt om een leuk gesprek te hebben maar het belangrijkste is het gesprek simpelweg beginnen.

Het voeren van een leuk en interessant gesprek is iets voor een volgende video, maar om dit concept toch enigszins toepasbaar te maken nadat je het gesprek begonnen is om mensen te vragen hoe ze zich voelen.

In het voorbeeld met die jonge uit sportschool over het WK, vroeg al snel welk team hij er het liefst uit ziet vliegen in de achtste finale (gevoelskwestie) en waarom.

Andere keren vraag ik mensen wat vind je leuk aan Utrecht of wat doe jij het liefst op je vrije dag.

Dat is hoe het gesprek persoonlijk wordt en wanneer de sociale wisselwerking begint en het moment dat je van het openen van het gesprek naar hoe je het gesprek in een interessante flow krijgt.

Manier #2: Enthousiaste opmerkingen (situationeel)

Een opmerking is het alternatief van het stellen van een vraag. Het leukste met opmerkingen is dat je ze op elk moment kan maken, ook als niemand ergens om vraagt.

Grappig voorbeeld was toen ik gisteren door een pas gebouwde wijk fietste.

De wijk was vroeger de voetbalclub waar ik als kind voetbalde en ik was benieuwd hoe het geworden is. Toen er een man langsliep zei ik, zonder dat iemand me iets vroeg “dat hebben ze leuk gedaan hier, het is allemaal zo anders van elkaar”.

De man vertelde me vervolgens hoe het project in elkaar stak. Dat iedereen enigszins zelf een architect mocht kiezen en bepalen hoe het huis eruit kwam te zien.

Natuurlijk is het belangrijk dat je dit situationeel bekijkt en niet tegen iedereen hetzelfde zegt omdat je anders het risico loopt dat wat je zegt niet oprecht overkomt…

Manier #3: De Opmerking-Vraag- Opmerking-Sandwich

De VOV-sandwich is een van mijn favoriete technieken om een gesprek op een leuke manier aan de gang te krijgen zonder dat je het risico loopt om mensen het gevoel te geven dat je te snel te veel van ze vraagt!

In principe is de VOV-sandwich een combinatie tussen oprechte nieuwsgierigheid en enthousiaste opmerkingen.

Het werkt super simpel.

Wat je doet is je combineert een vraag met een opmerking en op het moment dat je antwoord krijgt vraag je een vervolgvraag. Hierdoor verminder je het risico dat mensen het gevoel krijgen dat je veel van ze vraagt, letterlijk.

Kijk, doordat dingen vroeger vaak enorm schaars waren, vinden mensen het niet chil als er van ze gevraagd wordt te delen of geven, zonder dat ze daar wat voor terug krijgen. Dit gevoel kan ook ontstaan wanneer je iemand te snel te veel vraagt, zonder er wat voor teruggeeft.

Een opmerking tussen de vragen door kan dit gevoel voorkomen omdat je iets teruggeeft.

In plaats van enkel te vragen of wat iemand graag doet in zijn of haar vrije tijd, kun je die vraag combineren met een aanname, iets dat je aan iemand ziet.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen; “wat is iets dat je graag doet? Je lijkt me echt zo’n avontuurlijk type, klopt dat?” Hiermee breng je veel meer dynamiek in het gesprek, vooral in het begin!

Bonus tip: De socializer

Als bonus heb ik een tip voor die je in veel situaties kan toepassen namelijk:

Hey, volgens mij kennen we elkaar nog niet maar mijn naam is […]

Dit werkt vooral goed in gesloten sociale situaties, situaties waarbij mensen een reden hebben om met elkaar te praten. Denk hierbij aan plekken als een feestje, de universiteit of op de zaak.

Dit werkt goud.

Allereerst is het gewenst om in sociale situaties sociaal te zijn en jij bent hiermee degene die het initieert.

Ten tweede geeft dit enorm veel positieve non-verbale signalen af. Het laat zien dat je sociaal bent en het zelfvertrouwen hebt om op mensen af te stappen.

Je geef mensen een hand, stelt jezelf voor en past de bovenstaande principes en BAM, je bent al 50% op weg naar een goede eerste indruk!

Boks, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *