Een Goede Eerste Indruk Maken: 3 Veel Gemaakte Fouten

Hoe maak je een goede eerste indruk als mensen al binnen 5 seconde voor 90% een oordeel over je vormen.

Bizar vind je niet?

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat 90% van de eerste indruk zich al binnen 5 seconde vormt en dat deze doorslaggevend is voor de voorzetting van de gehele relatie die daarop volgt.

Vervolgens hebben mensen tot 30 seconde nodig dit oordeel definitief te maken.

Ditzelfde geldt voor sollicitatiegesprekken.

Een ander heeft aangetoond dat het merendeel van de personeelsmanagers binnen 30 seconde al een beslissing hadden genomen.

Ze zeggen niet voor niets, je krijgt nooit een tweede kans in het maken van een goede eerste indruk.

Het maken van een goede eerste indruk is om die reden cruciaal voor je succes in het creëren van betekenisvolle relaties met mensen!

In dit artikel gaan we in op welke factoren er belangrijk zijn bij het maken van een goede eerste indruk.

Bekijk de cursus…

Waarom De Eerste Indruk Zo Belangrijk Is

Als je in een stad woont of veel onderweg bent kun je elke dag tientallen of soms wel honderden eerste indrukken maken. Natuurlijk zijn deze niet allemaal van persoonlijk belang.

Daarnaast zijn er ook genoeg momenten die wel van persoonlijk belang zijn.

Een ontmoeting met een nieuwe klant, een presentatie voor je team of een sollicitaties gesprek voor die functie die je altijd al had willen hebben.

Kortom, er zijn tal van redenen te verzinnen waarom het belangrijk is om waarom het maken van een algemene goede eerste indruk zo belangrijk is.

Hier is waar je om moet letten:

Hoe Je Een Geweldige Eerste Indruk Maakt

Belangrijke factoren tijdens een eerste indruk zijn allereerst lichaamshouding, oogcontact en intonatie, omdat dat als eerste naar voren komt.

Vervolgens is wat je zegt en hoe je dat zegt ook enorm belangrijk.

Als je kijkt naar de wetenschap achter communicatie kun je ervan uitgaan 7% telt voor wat je zegt, 38% hoe je dat zegt en daarbij je intonatie en 55% telt voor de gezichtsuitdrukkingen die je daarbij gebruikt.

Heel wat essentiële aspecten om aan te denken naast de woorden die je gebruikt dus.

Naast die wat lastigere aspecten om te controleren heb ik hier alvast een tweetal dingen die je vandaag nog kunt toepassen, namelijk:

  • Uiterlijke verzorging. Ik weet het, wellicht voor velen van jullie een opendeur maar er zijn naar mijn idee te veel mensen die de eerste indruk saboteren door het nalaten van uiterlijke verzorging. Ze snijden zichzelf hier echt mee in de vingers.
  • Stijl: Zoals je nu weet door de introductie van dit artikel, mensen oordelen en dat doen ze snel ook! Ook bij dit punt zie ik nog veel te vaak mensen die geen idee hebben van goede kleding- of kleuren combinaties. Ook helemaal niet nodig.

Er zijn tal van dingen waarmee je de eerste indruk die je maakt kunt saboteren en subtiele veranderingen kunnen om die reden een enorme impact hebben.

Hieronder heb ik 3 veel gemaakte fouten voor je op de rij gezet zodat je altijd goed tijdens met die eerste indruk.

3 Veel Gemaakte Fouten Tijdens De Eerste Indruk

In dit artikel geef ik je drie veel gemaakte fouten die mensen maken tijdens de eerste indruk.

Zoals ik al eerder zei, een eerste indruk vormt zich binnen een fractie van een seconde en onderzoek heeft aangetoond dat mensen in de eerste 5 seconde al 90% van het oordeel over jou gevormd hebben.

Grote kans dat ook jij de eerste indruk die je achterlaat bij mensen negatief beïnvloed zonder dit zelf in de gaten te hebben.

#1: Het mikken op eensgezindheid

Ze willen mensen niet passeren en geven daarmee niet aan wat hun grenzen zijn.

Het is super belangrijk niet overal in mee te gaan. Als mensen de grens over gaan is het goed om dit aan te geven. Dit kan van alles zijn, een racistische of seksueel getinte opmerking, ongewenst flirten of niet op tijd op de afspraak komen en daarmee je tijd niet respecteren.

In dit soort scenario’s wil je twee dingen doen:

  1. Aangeven dat dit jouw grens is en het niet kunt waarderen;
  2. Iemand duidelijk maken het niet nog eens te doen.

Dat is alles. Je hoeft het niet in te slikken, je hoeft geen conflict te beginnen, het enige wat je hoeft te doen is je grens duidelijk maken en je zult merken dat mensen je vele malen meer zullen gaan respecteren.

#2: Het overal mee eens zijn

Ondanks dat het vinden van overeenstemmingen een van de 5 charismatische eigenschappen is, is het wat betreft een eerste indruk niet altijd even bevorderend om te doen alsof je het overal mee eens bent.

Het vinden van overeenstemmingen moet namelijk wel gemeend zijn.

Als jij het vervolgens niet ergens mee eens bent en je laat dit weten zal dit net als punt #1 respect losmaken bij de mensen om je heen.

Het creëerde het wederzijds respect, onderling vertrouwen en de connectie omdat het aangeeft wat je écht aan elkaar hebt.

#3: Fake it until you make it

Ik ben over het algemeen geen grote fan van fake it until you make it, omdat zelfvertrouwen en charisma namelijk groeit naarmate je positieve reacties krijgt van de buiten wereld.

Toch is fake it until you make it een van de enige opties als het gaat om het creëren van een goede eerste indruk.

Het gaat hierbij expliciet om non verbale communicatie zoals lichaamstaal en intonatie, waar ik het in de vorige twee video’s over gehad heb en dus niet wat je zegt!

Mensen die niet eerlijk zijn over wie ze zijn of wat ze kunnen betekenen voor iemand anders en daarmee door de mand vallen, geeft zoals je begrijpt enorm veel verkeerde signalen af.

Cheers guys!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *