3 Manieren Om Een Gesprek Gaande Te Houden

Een van de meest voorkomende problemen waar mensen mee te maken krijgen in sociale situaties is dat ze op een gegeven moment in het gesprek niets meer weten te vertellen.

In deze video leer je hoe je manieren voor oneindige gesprekstof zodat je nooit meer met een mond vol tanden komt te staan terwijl je charismatisch, interessant en grappig overkomt.

Misschien is ze niet goed genoeg luisteren naar wat de andere te zeggen heeft, misschien is het omdat ze inspiratie missen voor een nieuw onderwerp als de vorige uitgesproken is.

Op zo’n moment zal het gevoel van connectie en comfort vervagen.

Bekijk de cursus…

Zo Sta Je Nooit Meer Met Een Mond Vol Tanden

In deze video gaan we het hebben over die momenten dat je niets meer weet te vertellen tijdens het gesprek, iets dat ons allemaal weleens overkomt.

Wat de reden ook is, de onderliggende theorie die ik ben tegengekomen van dit feit is:

  • 1: Of je hebt niets meer weet te vertellen als je degene tegenover je inschat als hoger sociale waarde in de sociale hiërarchie.
  • 2: Of dat je te veel belang legt in de uitkomst van het gesprek en er daardoor te bewust mee bezig bent.

Stel je een situatie voor met een goede vriend of iemand uit je familie die je op regelmatige basis spreekt. In het geval dat er een stilte valt zal je niet snel het gevoel hebben dat je er alles aan moet doen om die stilte te onderbreken.

Echter, in situaties waarbij je in gesprek bent met iemand die of van hogere sociale waarde is óf waarvan je veel waarde hecht aan het gesprek zal je dat gevoel veel sneller dan wel meteen krijgen.

Dit is iets dat wordt doorgesignaleerd naar de persoon tegenover je en geeft een verkeerd signaal af.

In deze video leer je het remedie voor situaties als deze en ik noem deze ook wel de sociale waterval, waarbij je een waterval van gespreksonderwerpen loslaat.

Het idee is dat je zoveel onderwerpen naar iemand gooit in de hoop dat er iets tussen zit waar zij iets mee hebben of kunnen.

#1: Gebruik de omgeving

De eerste manier is het benoemen van iets uit de omgeving of iets dat gebeurt in het moment.

Het werkt zo, stel je bent op een netwerk evenement of op een date en er valt zo’n stilte, benoem je iets uit de omgeving of iets dat gebeurt in het moment.

Je maakt een opmerking over de inrichting van de ruimte, de vriendelijke mensen achter de bar of iets van de persoon zelf zoals kleding en stijl.

Dit is de meeste simpele manier om altijd wat te zeggen te hebben.

Dan nu, alles hangt samen met frame (raamwerk); de attitude waarmee je het gesprek in komt.

Manier #2: Reageer op alles wat iemand te zeggen heeft

Simpelweg reageren op wat iemand zegt? Jep, het is vaak simpeler dan het lijkt.

Wat je hierbij doet is alles wat iemand zegt proberen te gebruiken als verdere gesprekstof van de interactie.
• Stap 1: erken wat iemand te zeggen heeft
• Stap 2: pak twee onderwerpen of aspecten uit de opmerking
• Stap 3: interpreteer het en gooi het terug – een open vraag als in hoe wat je ervaring daarmee of iets in dit zin.

Stel je bent op een huisfeestje met veel nieuwe mensen. Als je dan in gesprek komt met iemand, luister dan goed of je iets hoort dat je kunt gebruiken. Neem daarvan de twee meest waardevolle onderwerpen en gooi ze in het gesprek.

Bijvoorbeeld je hoort iets over een surfvakantie in Frankrijk. Wat je dan kan doen is het hebben over Frankrijk, de cultuur en de historie die het land rijk is of hoe het is om daar surfen, de beste plekken.

Manier #3: Deel oprecht en enthousiaste ervaringen

Onthoud dat het altijd beter is om de andere een gespreksonderwerp voor te kauwen dat binnen zijn of haar interessegebied ligt dan een onderwerp aan te snijden dat jij interessant vindt.

Mochten ze nou niet goed reageren op de sociale waterval, bedenk dan iets wat jij kan toevoegen aan het gesprek in de zin van een ervaring of grappig, cool, interessant verhaal.

Dus vertel iets over jezelf en probeer dit dan zo snel mogelijk weer om te draaien naar degene tegenover je.

Kortom, de twee simpelste en effectieve manieren om gênante stiltes te voorkomen.

Boks,
Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *