De 3 Pijlers Van Zelfvertrouwen

We hebben allemaal wel eens van die momenten dat we zouden willen dat we een tikkeltje meer zelfvertrouwen zou hebben denk je niet?

Zelfvertrouwen ontstaat door de reacties die we krijgen uit de omgeving.

Elke keer als we iets doen wat positief wordt ontvangen, krijgen we meer zelfvertrouwen omdat ons onderbewuste namelijk zoiets heeft van, “ah, dat is iets waar we de volgende keer meer van moeten doen”.

We moeten ons dus in situaties goeien waar we die positieve reacties kunnen krijgen.

In dit artikel behandel ik zelfvertrouwen in verschillende drie gebieden en leer ik je hoe je aan de gang kunt gaan om meer zelfvertrouwen te krijgen in elke van deze gebieden.

Of het nu is op werk met het hogere management, met vrienden en familie of op een romantische date, dat maakt niet uit.

Wat voor jou belangrijk is.

Zelfvertrouwen is naar mijn idee een doorslaggevende karaktereigenschap voor een levens vol succes en voldoening en om die reden is het waarschijnlijk ook een onderwerp waar veel verwarring over bestaat…

Bekijk de cursus…

Krijg Meer Zelfvertrouwen In Al De 3 Gebieden

Het algemene advies klinkt ongeveer als “je moet gewoon meer schijt hebben” en nu dit over het algemeen geen slechte strategieën is om gelukkiger te worden, werkt dit niet echt voor meer zelfvertrouwen!

Kijk:

Als je meer zelfvertrouwen wil krijgen en zelfverzekerd wil worden, moet je je zwakke plek identificeren en kijken in welke van de drie pijlers van zelfvertrouwen deze zwakte zich bevindt!

Laten we beginnen met de meest voorkomende pijler…

Pijler #1: Zelfvertrouwen Uit Ervaring

Deze eerste pijler gaat over de ervaring die je in het verleden gehad heb en is naar mijn idee een van de belangrijkste en tegelijk moeilijkst beïnvloedbare pijler.

Deze pijler gaat om de zelfverzekerdheid die we door je jaren opbouwde op basis van de feedback uit onze omgeving.

Dit kan zowel negatief als positief.

Als je door de jaren heen constant negatieve reacties krijgt, doet dit niks goed met je zelfverzekerdheid.

Je doet mee met voetballen op het schoolplein, je maakt een blunder en iedereen lacht je uit. Je vraag een meisje uit voor het schoolfeest op de middelbare school, ze zegt nee en wijst je af.

De jaren daaropvolgend, steeds als je iets nieuws probeert, faal je.

Wat denk je dat dit met je gevoel van eigenwaard doet? Niet heel bevorderend als je het mij vraagt en ditzelfde geldt positieve ervaringen.

Ik heb geluk dat mijn ouders me van jongs af aan al in situaties stopte waarin ik mijn verlegenheid moest overwinnen. Ze lieten mij zelf drinken bestellen in een restaurant of een ijsje aan het zwembad in Italië.

Op die manier werd ik als kind op jonge leeftijd al getraind in mijn assertiviteit en leerde ik doormiddel van de positieve feedback dat er niets was om bang voor te zijn.

Dit werd uiteindelijk deel van mijn onbewuste en zorgde ervoor dat ik niet snel meer verlegen werd van sociale interacties.

Dit wil niet zeggen dat ik nergens bang voor ben.

Sterker nog, ik vond het zo rond het eerste jaar van mijn studie enorm spannend en soms zelf eng om bijvoorbeeld een presentatie te houden of op een leuke meid van te stappen tijdens het stappen!

Van het idee alleen al brak me het zweet al uit.

Dit om de simpele reden dat dit twee dingen waren waarin ik nog geen zelfvertrouwen uit ervaring mee had ontwikkeld.

Nu, 5 jaar later is het een heel ander verhaal.

Ik praat met iedereen wat aan, ongeacht sociale status of schoonheid.

Hoe ik op dit punt gekomen bent?

Simpel, ik heb mezelf de afgelopen jaren constant uitgedaagd en daarmee een referentiekader van goede ervaringen voor mezelf op kunnen bouwen.

Door bijvoorbeeld op elke vrouw die me enigszins interessant leek af te stappen, leerde ik dat er niets was om bang voor te zijn en ontwikkelde ik een referentiekader van positieve feedback.

Ditzelfde geldt voor presentaties, die ik nu notabene op YouTube zet en voor iedereen te zien is!

De dingen waar ik 5 jaar geleden bang voor was zijn nu een gewoonte. Het is bekend en ik voel totaal geen druk meer.

Ik weet zeker dat je soortgelijke situaties hebt meegemaakt in je eigen leven.

Hoe voelde je toen je voor het eerste alleen de snelweg opging toen je net je rijbewijs gehaald had?

Best eng niet?

En nu? Waarschijnlijk is het nu een gewoonte geworden en rij je nu automatische piloot.

We leren naar verloop van tijd dat er niets is om bang voor te zijn omdat we een referentiekader van positieve ervaringen opbouwen.

Dit zelfde geldt voor de dingen rondom zelfverzekerder worden.

Of het nu een presentatie op het werk is, een ritje op de snelweg of een vrouw op date vragen, het is allemaal zelfverzekerdheid uit ervaring.

Zelfverzekerdheid uit ervaring is iets dat we allemaal in meer of mindere mate in ons leven hebben ontwikkeld en kan een grote invloed hebben op ons dagelijks functioneren.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jezelf uitdagen en nieuwe dingen proberen.

Zo laat je jezelf zien dat je meer kan dan je in eerste instantie dacht en zelf als je faalt zal je merken dat je zelfverzekerder wordt in je kunnen!

Puur om het feit dat je je niet liet verlammen door de angst en onzekerheid…

Ik bedoel, wat nou als ik die tijd op de universiteit had na elk gesprek met een leuke meid steeds tegen mezelf had gezegd, “je kunt het NOOIT eens een keer goed doen hé?!” of “wat ben je ook een sukkel…”

Omdat ik dan nooit het referentiekader met de goede ervaringen had kunnen opbouwen, zou ik nooit zelfverzekerder geworden zijn dankzij die ervaringen!

Gelukkig probeerde ik in elke situatie het positieve ervan in te zien en was ik altijd een beetje trots dat ik de stap weer durfde te maken, in wat voor situatie dan ook.

Daarbij kreeg ik vaak complimenten over de hoeveelheid lef die ik had (positieve feedback).

Positieve zelfcommunicatie en positieve feedback creëren hier het positieve referentiekader waar je naar opzoek bent als je zelfverzekerd wil worden.

Vraag jezelf altijd af, wat is het ‘worstcasescenario’ en als dat niets ernstigs is, ga er gewoon voor!

Pijler #2: Emotioneel Zelfvertrouwen

Emotioneel zelfvertrouwen is het soort dat je aan kan zetten op momenten dat je het nodig hebt.

Deze pijler komt van pas als je nog geen positief referentiekader hebt opgebouwd maar wel zelfvertrouwen wil uitstralen.

Stel je hebt je eerste echte sollicitatiegesprek en je wil onderhandelen over het salaris, dan moet je zonder zelfverzekerdheid uit ervaring toch zelfverzekerd overkomen…

Hoe doe je dat?

Allereerst bereid ik me altijd metaal voor op datgeen wat komen gaat.

Mentale voorbereiding is net als visualisatie, een voorstelling hoe een bepaalde situatie zou kunnen uitpakken en is cruciaal onderdeel in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Het geeft je een soort van fictief referentiekader. Niet echt, maar zeker net zo effectief.

Stel je moet een presentatie organiseren voor je studie of de organisatie waar je werkt.

Door jezelf goed voor te bereiden op verschillende vragen die mogelijk gesteld kunnen gaan worden en de loop van de ochtend een aantal keer in je hoofd in te beelden, zal je in alle waarschijnlijk in mindere mate overweldigd worden en je helpen de kalmte te bewaren, niet?

Het klinkt simpel maar ik kan deze tactiek niet genoeg aanbevelen als het gaat om de meeste uitdagende taken.

En het belangrijkste van allemaal is dat je door je lichaam onder controle te houden je ook zelfvertrouwen op een emotioneel niveau ontwikkeld.

Beheers je lichaam en beheers je emoties.

Iets dat niet de eerste keer dat ik dit zeg en ook zeker niet de laatste, verlies de controle en je wordt een slaaf van je emoties.

Zoals ik eerder al zei, was ik tijdens mijn eerste jaar van mijn studie als de dood voor het geven van presentaties.

Ondanks dat bleef ik het doen en leerde ik mezelf hoe ik rustig kon krijgen door de verschillende technieken die ik in dit artikel met je deel.

Emoties ontstaan uit onze gedachten en door de juiste mindset en lichaamshouding veranderde mijn onzekerheid snel in zelfvertrouwen.

Door in plaats van in elkaar te kruipen tijdens zulke spannende en uitdagende situaties, trek ik mijn schouders naar achteren en open ik mijn houding.

Op die manier laat ik mijn onbewust weten dat er niets is om bang voor te zijn.

Tegenwoordig spreek ik voor soms wel honderd mensen tegelijk.

Aan het begin van zo’n presentatie wil ik mijn verhaal zo snel mogelijk afmaken en verdwijnen.

Ik open mijn lichaamshouding en focus erop dat ik spreek op een kalme zelfverzekerde manier en een normaal tempo en na een paar minuten veranderd alles, ik kom in de flow.

Dat is emotioneel zelfvertrouwen.

Angst veranderd in zelfverzekerdheid en negatieve emoties veranderen in positieve emoties.

Emotioneel zelfvertrouwen is belangrijk voor de situaties die je aan kunt zien komen, zoals sollicitatiegesprekken, presentaties of andere spannende en uitdagende situaties waarbij de druk hoog is.

Zelfvertrouwen is dus niet beperkt tot slechts één domein van expertise, zoals zelfverzekerdheid uit ervaring.

Het probleem met emotioneel vertrouwen is dat het niet automatisch is. Je moet het aanzetten en als je je ergens niet op kunt voorbereiden, werkt het een stuk minder effectief.

Dus wat doe je als je nog nooit een bepaalde situatie hebt meegemaakt EN je hebt geen tijd om jezelf erop voor te bereiden, hoe bouw je dan dat zelfvertrouwen? Hoe komt het die ijzersterke zelfverzekerdheid waarbij je alles lijkt aan te kunnen?

Dat is precies het stukje zelfvertrouwen waar we het nog niet over gehad hebben…

Pijler #3: Gevoel Voor Eigenwaarde

Gevoel voor eigenwaarde is de meest diepgewortelde pijler van zelfvertrouwen.

Maar wat is gevoel voor eigenwaarde precies? Waarom is pijler drie niet gewoon veel geld, een fit lichaam of iets anders concreets en tastbaars?

Het antwoord is simpel, namelijk omdat zelfverzekerdheid in de wereld van vandaag niet gaat over overleven.

Er zijn genoeg mensen die heldendaden verrichten en tegelijk niet genoeg moed bij elkaar kunnen verzamelen om zijn of haar collega mee te vragen op een date.

Het gaat hierbij om het gevaar je identiteit te beschadigen.

Het zit zo:

Mensen baseren hun zelfbeeld op basis van drie factoren/elementen, namelijk:

  1. Wat ze van zichzelf vinden;
  2. Wat anderen van hun vinden;
  3. En de meeste belangrijke, wat ze denken dat anderen van hun vinden.

Mensen gaan door het leven constant denkend in het ‘worstcasescenario’.

Wat als ze me afwijzen tijdens dat sollicitatiegesprek? Of wat zou die en die van me vinden?

Hier spreekt een laag gevoel voor eigenwaarde en is een dooddoener voor een positief zelfbeeld.

Mensen met veel zelfvertrouwen hebben een hoog gevoel voor eigenwaarde omdat ze weten dat identiteit voortkomt uit hun eigen creatie en niet wat anderen van ze vinden.

Het enige wat hier telt is perceptie!

Zodra je jouw identiteit koppelt aan jouw normen en waarden, de enige persoon die jouw identiteit wat kan aandoen ben je zelf en dat betekend dat je overal veilig bent, ongeacht met wie je bent.

En precies dat is de reden dat sommige mensen altijd zelfverzekerd zijn, wat er ook gebeurt!

Hun identiteit loopt op die manier nooit gevaar.

Zolang ze doen wat zei geloven dat goed is om te doen is er geen kans dat ze afgewezen of publiekelijk vernederd worden!

Logisch niet?

Nu kan ik begrijpen dat je je afvraagt wat dat verschil in normen en waarden nou precies is en dat snap ik.

Ik zal het je uitleggen

Perceptie heeft vaak te maken met wat ze tegen zichzelf zeggen en de normen en waarden die daarbij horen klinken als volgt;

  • Ik blijf altijd authentiek naar mezelf;
  • Ik doe mijn best;
  • Ik ben eerlijk naar anderen;
  • Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn geluk;
  • Ik daag mezelf altijd uit;
  • Leef met de beste intenties;
  • En doe wat goed voelt, niet wat goed lijkt naar de buitenwereld!

Het hebben van een standaard als deze kan je helpen terug te vallen op jezelf.

Stel iemand veroordeelt je op je onhandige overkomen, kun je denken “oh shit, wat nou als die en die erachter komt?!” of je denkt “jammer voor hem, ik ben eigenlijk best leuk”.

Zie je wat voor een verschil dit kan maken voor je zelfvertrouwen op de lange termijn?

Vergis je hierbij trouwens niet in zelfverzekerdheid en arrogantie.

Dit zijn twee verschillende dingen.

Zelfverzekerdheid is aantrekkelijk, arrogantie is illusionair.

Arrogante mensen denken dat ze beter zijn dan anderen en dit is een verschrikkelijke manier om te leven als je het mij vraagt.

Wat je wil doen is altijd denken “ik doe mijn best”. Het is bescheiden en enorm krachtig.

Hoe vertaald zich dit naar sociale situaties?

Simpel!

Doe alles met de beste intenties en daag jezelf uit.

Zo Straal Je Vanaf Nu Altijd Zelfvertrouwen Uit

Samenvattend is het meest belangrijke dat je kan doen jezelf doelbewust in situaties duwt die uitdagend zijn en comfortabel wordt in dit soort situaties.

Ze zeggen niet voor niets, “waar je je op focust groeit”.

Er zijn er een tal van dingen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar dit is de meest belangrijke omdat je je zelfvertrouwen laat groeien in alle drie verschillende de gebieden!

Laat de controle over je los emoties en doe eens gek.

Haal diep adem en zet jezelf eens 2 minuten in het middelpunt van de aandacht en laat zien jezelf dat je niets is om bang voor te zijn.

Jezelf uitdagen laat je onbewust zien dat er niets is om bang voor te zijn en ook jij een iemand kan zijn die zelfverzekerd is, wat er ook gebeurt.

Op die manier zal zelfvertrouwen op een gegeven moment deel uit gaan maken van je identiteit.

Zelfvertrouwen Is Een Cyclus

Tot slot, zelfvertrouwen is net als veel andere aspecten in het leven een cyclus.

Je kent het misschien wel van fitness of een andere sport. Je ervaart een opwaartse spiraal omdat je regelmatig gaat, steeds meer aankan en je fitter voelt!

Je boekt duidelijk vooruitgang.

Het positieve gevoel kan in andere gebieden van het leven te voelen zijn zoals op het werk of in je relatie.

Wat natuurlijk ook kan gebeuren is dat een tijdje niet echt lekker in je vel zit en in een neerwaartse spiraal op werk terecht komt.

Je levert het werk te laat of matig op, je durft geen risico’s meer te nemen en manager heeft je er al op aangesproken.

Wat het ook is, het gebeurt bijna nooit in een consistente vooruitgang maar meer in een cyclus van goede en minder goede momenten.

Datzelfde geldt voor zelfvertrouwen en zelfverzekerd worden.

De meeste simpele manier om meer zelfvertrouwen te krijgen is als volgt, BEGINNEN!

Wat het ook is, het begin is altijd het moeilijkst.

Momentum neemt vervolgens over, dus hoe groot je doelen ook zijn, begin met een kleine actie.

Ga met je baas om tafel zitten, meld je aan voor een improvisatielessen of vraag die man of vrouw die je stiekem al een hele tijd leuk vindt met je op date!

Wat het ook is, begin vandaag!

Boks, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *