Hoe Je Van Negatieve Gevoelens Af Komt

Ons brein is een van de meest fascinerende begrippen in ons leven, dat aan de ene kant alles mogelijk maakt maar ons tegelijkertijd zo in de weg kan zitten.

Stel je voor hoe het leven zou zijn als je nergens meer bang voor hoeft te zijn en alles met vol vertrouwen en energie aan kunt pakken.

Wat voor een invloed zou dit hebben op je relatie, op je carrière of in het leven in het algemeen als je nieuwe dingen vrijer en ongeremd aan kan pakken?

En hoe zou het zijn als je beter weet om te gaan met het gevoel van eenzaamheid, woede of onzekerheid en dat gevoel makkelijker kan ombuigen tot een gevoel van vreugde, liefde of tevredenheid?

In dit artikel ga je leren wat negatieve gevoelens zijn (hierbij bedoel ik namelijk dat kleine duivelse stemmetje dat af en toe op komt zetten) en leer je hoe je deze negatieve gevoelens los kan laten, zodat je er voor eens en voor altijd een einde aan kan maken.

Bekijk de cursus…

Wat Zijn Gevoelens En Waar Komen Ze Vandaan?

Negatieve gevoelens zijn een resultaat van bepaalde emoties die net als regen op een typische herfstdag op komen zetten.

Hoe we op zo’n moment met die emoties omgaan, bepaalt of het ons negatief zal beïnvloeden.

We zijn er dus zelf verantwoordelijk voor.

Ofte wel, we zijn onze gedachten.

“Ok, helder, maar hoe dan?” hoor ik je denken.

“Als ik het gevoel had enige controle over mijn gevoel te hebben, zou ik zeker niet gekozen hebben om me zo nu en dan zo ellendig te voelen”.

De reden dat je je nog niet bewust bent geworden van deze controle, is dat we onze emoties zelf creëren zonder dat we onszelf daar bewust van zijn.

Het geheim zit het dus in de wetenschap hiervan en de creativiteit hierop te anticiperen!

Hoe Negatieve Gevoelens Ontstaan

Het lijkt me goed even wat verder in te gaan op hoe we onze emoties dus zelf creëren.

Zoals ik net ook al zei, we zijn onze gedachten en sinds we onze gevoelens, creëren met onze gedachten, geldt dat ook voor onze emoties.

Zowel positief als negatief.

Het is het verschil tussen denken dat dit hét moment is om te leven omdat er nog nooit eerder in de geschiedenis zo veel kansen zijn geweest versus denken dat morgen de wereld vergaat.

Het zal toch duidelijk zijn dat de kans op een mooi leven vol succes en geluk vele malen groter is bij die positieve mindset?!

Als we constant dingen denken als:

  • “Er is iets mis met mij.”
  • “Ik heb ook altijd pech.”
  • “Ik ben niet slim, mooi of goed genoeg omdat te kunnen doen.”
  • “Of ik moet nog harder werken voor om die erkenning te krijgen.”

…, dan leidt dat tot negatieve emoties als angst, verdriet en onzekerheid. De juiste denkwijze betekend hier letterlijk een verschil van dag en nacht.

Sterker nog, elk probleem dat je je kan bedenken wordt gecreëerd door onze gedachten…

Op het moment dat we inzien dat ons gevoel niet wordt gecreëerd door wat er gebeurt, maar 100% door onze gedachtes, dan gaan we ervan nature positief over denken en ervaren we de fijne en leuke emoties!

Ik bedoel, hoe voelt het als je jezelf dingen bedenkt als “er is iets mis met mij of ik ben niet goed genoeg?”

Het zal je niet een gat in de lucht doen springen lijkt me toch?

Het punt is dat we dit soort gedachten van kinds af aan al te horen krijgen uit onze omgeving en ze daarmee onszelf zo jong al aanleren.

Het is de leeftijd waarin we een spons zijn voor impulsen en een voorbeeld nemen aan alles en iedereen om ons heen.

Hoe vaker we te horen krijgen dat we iets niet kunnen of niet goed genoeg zijn, hoe sterker we het gaan geloven.

En nu hoor ik je denken; maar Tom, dat is toch niet zo’n probleem zo lang geleden?

Het probleem is dat die overtuigingen stiekem in ons onderbewuste blijven hangen.

Ons brein werkt namelijk het liefst zo effectief mogelijk en stop daarbij de ooit gevestigde overtuigingen en geloven weg in ons onderbewustzijn, om zo ruimte te creëren voor nieuwe dingen.

Veel van ons gedrag is gestuurd door ons onderbewustzijn en werkt op die manier effectiever en bespaard daarmee energie die weer gebruikt kan worden om nieuwe dingen te leren.

Net als water altijd via het pad van de minste weerstand reist, hebben wij mensen ook die neiging om via het pad van de minste weerstand door het leven te gaan.

Dit heeft zeker een functie, begrijp me niet verkeerd.

Zonder dit mechanisme zouden we niet eens voor een langere tijd kunnen overleven, maar het maakt het in het geval van de negatieve gevoelens natuurlijk ook lastiger.

Nadenken Is Enkel Een Methode Om Te Vluchten

Het is ronduit absurt als je kijkt naar hoe we onszelf soms behandelen met wat we tegen onszelf zeggen.

Negatieve denkpatronen zijn een nare gewoonte, die zich langzaam van ons bewustzijn naar ons onderbewustzijn verplaatst en is de oorzaak zijn van negatieve gevoelens die we ervaren.

Als aapjes die van boom naar boom slingeren schieten de hele dag allerlei gedachten door ons hoofd.

Een belangrijke stap is daarom je gedachten nooit volledig serieus te nemen.

Een activiteit die het leven veel leuker en kleurrijker maakt.

Wat gaat er door je hoofd op het moment dat je negatieve emoties als boosheid, eenzaamheid of verdriet ervaart?

Door onszelf dit soort vragen te stellen maken we onszelf bewust van de gedachtes die verantwoordelijk zijn voor de emoties die we op zo’n moment ervaren.

Veel mensen proberen dit interne gevoel te onderdrukken door externe stimulatie of afleiding maar dit is maar een tijdelijke oplossing.

Zolang we niet weten hoe dit werkt, kunnen we er op zo’n moment weinig aan doen. Niet het einde van de wereld, zolang je vanaf nu maar weet dat het ook anders kan.

Onthoud dat deze gedachten onbewust plaatsvinden dus heb je er nooit erg in gehad en is het dus nu tijd je er stap voor stap bewust van te worden.

Denk hier de volgende keer dat je overspoeld wordt door een bui met negatieve emoties aan! 

Leef In Het Moment

Hoe meer we onszelf afleiden met externe stimulatie als internet, Netflix, eten of winkelen, hoe meer onze negatieve gevoelens worden gedrukt.

We vluchten als het ware van ons innerlijke gevoel door afleiding en overmatig te denken.

Als je er zo over nadenkt begrijp ik dat dat wat tegenstrijdig klinkt, maar we moeten echt voorkomen dat we teveel is ons hoofd gaan zitten.

In eerste instantie lijkt het alsof we door onze emoties te onderdrukken onze doelen bereiken maar het hier waar angsten vandaan komen en dus hoe je ze kan overwinnen.

Een mooi voorbeeld hiervoor zijn activiteiten zoals extreme sporten. Er zijn veel mensen die graag motortijden of skiën omdat het een soort van gevecht is tussen leven en dood. Een fout en je ligt op de grond en wie weet hoe dat gaat aflopen.

Het zijn gevaarlijke dingen om je mee bezig te houden en toch doen mensen het graag. Is toch gek hé?

Dit komt omdat dit soort dingen je in het moment duwen. Je moet je gedachten erbij houden, anders ben je er bij wijze van spreken geweest.

Nadenken creëert een directe afstand tussen onszelf en onze emoties.

Doordat je op een moment waarbij je leven in gevaar loop volledig in het moment leeft, krijg je simpelweg niet de kans je ergens zorgen om te maken.

Meditatie heeft een soortgelijk effect!

Je Kunt Het Leven Niet Rationeel Bekijken

Het plan dat ik voor mezelf vijf jaar geleden had, is op geen enkel punt te vergelijken met wat er is gebeurd.

Ik ben vrijwel meteen na mijn middelbare school begonnen met lezen van boeken en vervolgens ook begonnen met het volgen van online seminars en cursussen met enkel één doel: het leven beter te kunnen begrijpen.

Op zichzelf lijkt dit een prima doel maar is aan de andere kant vrijwel gedoemd om te mislukken.

Niet alles rondom het thema persoonlijke ontwikkeling is even goed advies en ik ben door bepaalde ideeën verder van mezelf af komen te staan.

Het doel is dus voor jezelf helder te krijgen waar je je goed bij voelt.

Zoals ik de blog ‘waarom alles met een reden gebeurt’ ook al vertelde, het leven is random en het doel van zo’n artikel en geloof is het allemaal wat beter te kunnen begrijpen.

Als een geloof als ‘alles gebeurt met een reden’ je dingen makkelijker laat accepteren en je over het algemeen een mooier mensen maken, dan kun je een heel eind komen.

Zolang het maar goed voelt voor jou persoonlijk en je niet voor negatieve gevoelens wegvlucht!

De Essentie Van Bewust Denken

Als we het op een bewuste manier gebruiken zijn we in staat ongelooflijke prestaties te leveren.

Het is het onbewuste aspect dat het ons het leven moeilijk maakt!

De sleutel zit hem naar mijn idee in het bewust worden van het feit dat je gedachte je gevoelens creëren.

Maar het begrijpen van deze informatie op spiritueel niveau is slechts een deel van het geheel. Het tweede deel is om proactief te worden in het opsporen van de bron van de negativiteit en het vervolgens om te vormen tot iets positiefs.

Bewust worden alleen zal echter een klein verschil maken.

Net zoals dat je niet fit zal worden van alleen het begrijpen hoe je fit wordt. Je moet het natuurlijk daadwerkelijk uitvoeren.

Ik wil je niet veroordelen maar ik neem aan als je zo ver in dit artikel gekomen bent, je niet alleen naar de juiste informatie opzoek bent…

Weet je nog dat ik zei dat elk probleem dat we ons kunnen bedenken wordt gecreëerd door onze gedachten en dat op het moment dat we inzien dat ons gevoel niet wordt gecreëerd door wat er gebeurt maar VOLLEDIG wordt gecreëerd door onze gedachten?

Mooi.

Dit inzicht plus jouw discipline om elke keer weer proactief je ‘state of mind’ ofwel gemoedstoestand te veranderen, gaat al het verschil maken!

Zodra je dit op een dagelijkse basis doet, zal je zien dat je op termijn meer en meer dingen positief gaat inzien en meer en meer positieve en leuke emoties gaat ervaren.

Einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *