De 2 Stappen Naar Een Positief Zelfbeeld

Bekijk de cursus…

Het creëren van een positief zelfbeeld is de sleutel tot succes.

Want geloof het of niet, de meest invloedrijke stem in je leven is niet dat van een van je ouders, een vriend, filosoof of motiverende spreker!

Het is die van jezelf!

De stem die de meeste invloed uitoefent, is degene in ons hoofd; onze zelfcommunicatie. 

Hoe we met onszelf communiceren, bepaalt de mate waarin we slagen of juist falen in het behalen van onze doelen en ambities.

Kijk:

Toen ik een jaar of 15 was en met mijn ouders op skivakantie zou ik, vloog ik zonder moeite met enorme snelheid de berg af. Hoewel er overduidelijk gevaren waren, dacht ik daar totaal niet bij na wat resulteerde in een hoop plezier.

Het was pas het moment dat mijn ouders me de potentiële gevaren onder de aandacht brachten, dat ik voorzichter ging skiën.

Het was vanaf dat moment dat er een soort stemmetje in mijn hoofd kwam die tegen me zei; pas op Tom, als je nu valt is de vakantie over. Het moment dat alle mogelijke gevaren me duidelijk werden, was het moment dat het een stuk minder leuk werd.

Ik creëerde als het ware een andere realiteit voor mezelf.

Het skiën zelf was gewoon hetzelfde gebleven, mijn ervaring was veranderd en dat is waar ik het hier met je over wil hebben.

De manier waarop we ons gedragen en beslissingen maken staat in direct verband met onze innerlijke dialoog – de interne communicatie ofwel zelfcommunicatie.

Die zelfcommunicatie vormt onze realiteit meer dan we ons vaak realiseren. 

En het is die zelfcommunicatie die ons kan leiden naar het geloof dat we letterlijk ALLES kunnen bereiken zolang we er maar ECHT in geloven.

Een Positief Zelfbeeld Is De Sleutel Tot Een Succesvol En Voldaan Leven

De reden waarom zelfcommunicatie zo belangrijk is, is dat de meest belangrijke gesprekken die je in je leven zal hebben, niet de gesprekken zijn met je partner of baas.

De meest belangrijke gesprekken die je ooit zal hebben, zijn de gesprekken die je met jezelf hebt. 

Nu snap ik als je denkt dat dit gek klinkt, maar toch is het zo.

We hebben allemaal gesprekken met onszelf toch?

Vanaf het moment dat we wakker worden tot het moment dat we weer naar bed gaan. “Ik heb echt geen zin in werk of O shit, ik moet de wekker eerder zetten want ik moet naar die klant”…

Van alles en nog wat.

Een constante stroom van gedachten.

Er zijn mensen die denken dat dit geen enkele invloed heeft op onze mentale staat van zijn en de manier hoe wij onszelf zien maar dit is niet waar.

De manier hoe we onszelf en de wereld om ons heen zien en de interne dialoog heen een enorme impact op ons zelfbeeld en daarmee zelfvertrouwen.

Zorg ervoor dat je negatieve kant van die interne dialoog gaat herkennen en vervolgens verdraaien.

En ik heb het hierbij niet alleen over de dingen over jezelf, ik heb het hier over de dingen in het algemeen.

Er is geen plek voor negativiteit.

Sta jezelf dus niet toe om überhaupt over negatieve dingen na te denken.

Een goeie truc hiervoor is dankbaarheid. Nog voordat je jezelf de kans geeft om ergens de negatieve kant van in te zien, stop jezelf en zeg tegen jezelf: had erger gekund.

Dit is een cliche dingetje dat veel “guru’s” vaak uit hun hogehoed trekken maar als je het op de juiste manier bekijkt zit er een kern van waarheid in.

En de reden hiervoor is dat je NOOIT en te nimmer een krachtig en positief zelfbeeld kunt creëren met als die negatieve gedachten.

Het elimineren van die negatieve gedachten geldt ook voor sociale situaties op bijvoorbeeld een feestje of het werk. Dingen als; “oh, zullen ze me accepteren, ben ik goed genoeg gekleed of zullen ze mijn ideeën wel goed genoeg vinden?”

Dit heeft helemaal geen zijn.

Het is in veel gevallen niet eens nodig je gedachten te veranderen maar simpelweg je focus te verleggen. Dus in plaats van te kijken naar wat er allemaal gaande is intern, verleg je focus en ga kijken wat er allemaal gaande is extern.

In plaats van te denken, o ben ik wel goed genoeg, heb ik wel de juiste kleding aan. Denk, o wat geen gezellig vibe. Ik ben blij dat er zoveel mensen gekomen zijn.

Kortom, focus je op de omgeving.

Op die manier heb je geen tijd op jezelf en daarbij de aspecten van jezelf te focussen die je negatief vindt aan jezelf!

zelfverzekerde mensen zijn trots op zichzelf

Een Positiever Zelfbeeld Ontwikkelen Is Een Kunst

Zelfverzekerde mensen zijn van zichzelf enorm positief maar voordat je je gedachten de positieve richting in kan sturen, moet je je er natuurlijk eerst bewust worden van ze worden.

Als je dit niet doet is het net alsof je een kapitein van een schip bent die de hele dag ligt te slapen.

De richting die je invaart hangt af van hoe de wind staat…

Het klinkt als een grappige metafoor maar ik ben ervan overtuigd dat we de uitkomst van ons leven veel meer in de hand hebben dan de meeste mensen denken! 

Als je de verkeerde kant opvaart, kost het je twee keer zo lang om op je bestemming te komen.

Hetzelfde geldt voor de richting en de mate van succes die we behalen.

Met een goed (reis)plan en focus, kom je sneller in de situaties waar je ook daadwerkelijk in terecht wil komen!

Dan nu. Wat kun je eraan doen?

Wat hier goed is om te doen is er simpelweg voor zorgen dat je je bewust wordt van de gedachtes die je op een dagelijkse basis hebt. Dat is de eerste stap.

De tweede stap is de eventuele negatieve gedachten die betrekking hebben op jezelf te herkennen en die vervolgens met positieve gedachten te verdraaien.

Voordat we op de zaken vooruitlopen, laten we beginnen met de eerste stap.

Stap #1: Word je bewust van je gedachten

Als eersten moet je jezelf ervan bewust worden wat zich daar in die bovenkamer afspeelt.

Je zult opzoek moeten gaan naar een uiterlijke onderbreking. Een onderbreking is zoiets als een ‘onderbreking van buiten’. Daarmee bedoel ik dat je een signaal van buitenaf, bijvoorbeeld een kookwerker, die je er gedurende de dag eraan herinnerd je bewust te worden wat je gedachten op dat moment zijn.

In mijn gratis strategieën gids heb ik je deze oefening al laten zien.

Stel je draagt een armband, een horloge of iets anders wat als externe herinnering kan dienen om jezelf van de gedachten van dat moment bewust te worden.

Zie het als een afspraak die je nu met jezelf maakt.

Jij wil een beter, mooier, zelfverzekerde mens worden, dan zal je je bewust moeten worden van jouw interne dialoog.

Het moment dat je het externe object ziet of voelt is een reden om een halve minuut te stoppen waar je mee bezig bent en na te gaan wat je zoal tegen jezelf zegt!

Je kan natuurlijk ook een andere externe herinnering verzinnen, zolang je maar een paar keer per dag nagaat wat er allemaal zoal in dat koppie omgaat…

Stap #2: Positiviteit rondstrooien

Je bent nu op het punt dat je de dagen zelfbewuster gaat doorlopen.

Goed bezig!

Nu je je beseft welke negatieve gedachten je over jezelf en je omgeving hebt, is het de bedoeling dit patroon te doorbreken en het tegenovergestelde te realiseren.

Zie het als een sneeuwbui van positiviteit die niet ophoudt totdat de negativiteit ondergesneeuwd is.

Om te voorkomen dat je op het moment zelf nog na moet denken wat er zo positief is aan de situatie, moet je ervoor zorgen dat je ze al een soort van klaar hebt staan.

Maak een lijstje met alle dingen waar je trots en dankbaar op mag zijn zodat je dit meteen kan gebruiken bij innerlijke kritiek! In de zelfvertrouwen strategieën gids lees je meer over mijn favoriete techniek; de ‘maak een waarom ik geweldig ben’ lijstje!

Denk eerst eens na over welke negatieve gedachten je herhaaldelijk over jezelf hebt. U kunt bijvoorbeeld altijd bekennen dat u “gewoon niet goed bent in XYZ”.

Om te zorgen dat je de positiviteit meteen klaar hebt om rond te strooien, is het beste dat lijstje NU te maken! En als ik zeg nu, bedoel ik ook nu …

Voor elkaar? Mooi, gaan we door!

Probeer je te bedenken wat voor een soort negativiteit er zoal op komt zetten. Is het vaak een ‘ik ben niet XYZ genoeg om dat te kunnen doen of bereiken’ zinnetje?

Neem zo’n soort gedachte als voorbeeld en bedenk er een positief tegenwoord voor. Dit kan iets zijn in de zin van ‘eigenlijk ben ik er nog helemaal net zo slecht aan toe’ of ‘het lukt me op dit moment nog niet perfect, maar als ik zo doorga komt er zeker een dag!’.

Snap je het principe?

Wij mensen hebben van nature de neiging onszelf meer onder te waarderen dan nodig terwijl we bij andere mensen juist het tegenovergestelde doen.

Andere mensen hebben in onze ogen het vaak al snel beter voor elkaar maar dat is meestal gebaseerd op een ongegronde aanname en daarom overgewaardeerd. 

Maak jezelf dus een klein lijstje met de goeie dingen over jezelf, de dingen waar je trots op mag zijn. Ikzelf noem dat het ‘Waarom Ik Geweldig Ben Lijstje’.

Super leuk toch?!

Ikzelf ben in ieder geval enorm enthousiast en het mooie is dat het daarnaast ook nog enorm effectief en makkelijk toe te passen is!

Meer Zelfbewust Zijn Voor Een Mooier Leven

Het herkennen en waar nodig zelfs uitdagen van je gedachten is een eerste stap in de richting van het bereiken van JOUW ultieme situatie.

Het leren luisteren en herkennen van je interne communicatie, is het uitgangspunt om te veranderen.

Gedachtengolven die niets toevoegen kunnen een slechte gewoonte worden. Ze zijn vaak negatief en weerhouden je ervan te doen wat je op dat moment diep vanbinnen wil doen!

Dit kan een struikelblok worden voor diegene die ernaar luistert en zich ernaar aanpast wat kan de weg naar de ideale situatie belemmeren.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat succes niet alleen bepaald wordt door externe factoren, maar eerder onvermogen en in sommige gevallen zelfs onwilligheid om de innerlijke kritiek links te laten liggen.

De mensen die innerlijke kritiek niet geloven en het om weten te buigen, zijn de mensen die hun doelen weten te bereiken en uiteindelijk hun ultieme gewenste situatie bereiken. 

Het uitdagen van die interne dialoog is de manier om van perspectief te veranderen. Een perspectief waarin je in jezelf geloofd en weet dat je geweldige dingen kan bereiken.

Alles is mogelijk, het is maar net hoe je het bekijkt.

Geloof in jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *