De Sociale Wisselwerking: De Basis Van Elk Gesprek

Bekijk de cursus…

In deze video behandel ik een concept dat de rode draad vormt in de content op het Project Charisma platform en dat is het idee dat de ene persoon reactiever is in de interactie dan de ander.

Degene aan de winnende kant heeft altijd de leiding in het gesprek.

Dit komt omdat de ene persoon meer betrokken is bij het gesprek en daarmee meer emotioneel geïnvesteerd raakt en daarmee meer afhankelijk van het gesprek dan de andere persoon.

Hoe subtiel of dramatisch ook, dit is altijd het geval.

Het is de sociale wisselwerking van de dominante elementen in interactie en dit is nooit een 50/50 speelveld.

Stel je voor je gaat een boekenplank ophangen.

Je wilt natuurlijk dat deze netjes recht aan de muur komt te hangen en om dit te bereiken gebruik je een waterpas waarbij de plank precies in balans aan de muur komt te hangen.

Ditzelfde geldt voor de gesprekken die je hebt.

Het is belangrijk om elke keer voordat je een gesprek begint dit concept in je achterhoofd houd.

De Dominante Factor In Elk Gesprek

Gesprekken neigen vaak uit balans te raken in het voordeel van de sociaal dominerende persoon in het gesprek.

Je krijgt dan een situatie waarbij de een overduidelijk de leiding in het gesprek neemt.

Ooit wel eens meegemaakt?

Ik ook vaak genoeg, voordat ik van dit fenomeen hoorde…

Het is belangrijk gesprekken in balans te houden door de juiste houding aan te nemen in het gesprek en ze actief de juiste richting op te sturen.

Dit om de simpele reden dat mensen nooit als zelfverzekerd en charismatisch gezien worden als ze de persoon tegenover hen overduidelijk inschatten als iemand met een hogere sociale status.

Het geeft simpelweg niet de juiste signalen af.

Kortom, door te letten op de balans in de interactie verhoog je je sociale status en perceptie die andere mensen over jou hebben.

De reden waarom ik dit belangrijk is, is dat het in de praktijk enorm lastig is net te doen alsof we zelfverzekerd en charismatisch zijn, als we dat in werkelijk niet zijn.

Sommige kunnen het voor 20 seconden bij elkaar acteren, andere voor een minuut, maar dan houdt het al snel op!

Zelfverzekerdheid is namelijk overduidelijk en veelzeggend gedrag.

Je moet het zo zien:

We weten maar een beperkte hoeveelheid over iemand.

Sommige mensen kennen we beteren en daar weten we meer over dan anderen, maar niemand weet meer over iemand dan de persoon zelf.

Ze weten alles wat er te weten valt en zijn met dat inzicht constant aan het analyseren; “hoe sta ik tegenover die kerel en hoe sta ik tegenover die chick”…

Denk eens aan een situatie waarin je iemand niet kende maar die overduidelijk een lage sociale status had dan jij, bijvoorbeeld 17-jarige Charlie die je bestelling opneemt bij de Starbucks en je knoopt een gesprekje met hem aan.

Hoe voel je je op zo’n moment? Je voelt als het goed is niet zenuwachtig of emotioneel betrokken, je bent wie je bent en je natuurlijke persoonlijkheid komt naar boven.

Wat nou als je vervolgens door moet naar je werk en er staat die ochtend een functioneringsgesprek met het hoger management gepland.

Hoe voel je je dan?

Zoiets geeft je hoogstwaarschijnlijk een wat ongemakkelijk of oncomfortabel gevoel niet?

Je kunt in zo’n soort situatie niet helemaal jezelf zijn, zo vrij en ongeremd in je uitdrukking als dat je normaal bent, vrij in het laten zien van emoties en wat je precies denkt of vindt nietwaar?

Geen zorgen, dit is doodnormaal.

De evolutie heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat we zo zijn.

Het probleem is echter, als we zo enorm bewust zijn over hoe we overkomen, over allerlei verschillende dingen nadenken en het proberen te controleren hoe we overkomen, komt dit over als lage sociale status!

In zo’n situatie is de kans groot dat de persoon waarmee je op dat moment mee om gaat en andere mensen die dit ‘validatie zoekende gedrag’ zien, jouw sociale status negatief beoordelen.

Kijk:

Zelfvertrouwen is enorm moeilijk te acteren en validatie zoekend gedrag is een teken van weinig zelfvertrouwen.

Dan kun je nog zo stoer of cool overkomen, mensen prikken hier dwars doorheen.

Dit is ook het probleem met het meeste advies over het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Ik lees artikelen van ‘coaches’ die zeggen “je moet gewoon meer schijt krijgen” of typisch advies van mensen om ons heen is “ja wees gewoon zelfverzekerd”.

Het gaat simpelweg niet zo makkelijk.

De omgeving heeft een grote invloed op ons zelfvertrouwen en charisma en dit positief beïnvloeden kost tijd.

Ik zal je uitleggen waarom.

Er zijn drie perspectieven waarin mensen zich over het algemeen zorgen over maken als het gaat om hoe ze op een sociale manier worden waargenomen, namelijk:

  1. Wat ze van zichzelf vinden;
  2. Wat andere mensen van hen vinden;
  3. En meest belangrijk, wat zij denken dat andere mensen van hen vinden!

Als jij denkt een bepaalde sociale status te hebben in vergelijking met iemand anders, zal je op die manier worden waargenomen en het uiteindelijk ook worden!

Sociale status is om die reden een zelf vervullende voorspelling.

Mensen zijn enorm acceptabel over hoe andere mensen zichzelf zien omdat dit vaak redelijk accuraat is met de werkelijkheid.

Ditzelfde geldt voor de manier hoe we ons positioneren in een gesprek.

Zo Trek Je Nooit Meer Aan Het Kortste Eind In Een Gesprek

In gesprekken met mensen die boven je staan qua functie en sociale status en waarvan je enigszins afhankelijk bent, is het makkelijk en natuurlijk de balans in de interactie te verliezen.

We moeten er dus altijd voor zorgen de balans in de interactie te houden.

Door op de juiste manier te kalibreren (je aan te passen) en de sociale wisselwerking in balans te houden, kunnen we er voor zorgen dat de mensen om je heen net zo goed over je denken als wij over hen.

Dit geldt voor elke soort situatie!

Dit concept is van toepassing veel verschillende soorten situaties en ik ga hier daarom enorm veel op focussen de komende tijd.

Het geldt voor het maken van een goede eerste indruk op een feestje, het hogere management op de zaak of een aantrekkelijke gozer of chick in de bar.

Je onbewuste zal op een gegeven moment meegaan met de bewuste verandering die je doormaakt door deze ideeën toe te passen en te letten de sociale wisselwerking de gesprekken die je voert.

Het is daar waar je onbewuste meegaat in het feit dat je je meer en meer gaat gedragen als iemand met een hogere sociale status (en dat waarschijnlijk ook wordt)!

Zowel je lichaam als geest zal op een gegeven moment gaan inzien dat je hier succes mee gehad hebt in het verleden en op die manier zullen de onbewust non-verbale signalen op een gegeven moment ook meegaan.

Nogmaals, hogere status door de manier hoe we communiceren is een typisch geval van een zelf vervullende voorspelling.

Geen discussie over mogelijk als je het mij vraagt.

De reden hiervoor is dat mensen enorm meegaand zijn over hoe we onszelf positioneren omdat het vrijwel onmogelijk is te doen alsof in de interactie!

Je kunt natuurlijk letten op non-verbale signalen als je houding, oogcontact, handgebaren en gezichtsuitdrukking maar communicatie is zoveel meer dan dat.

Er zijn zoveel kleine maar tegelijk zoveel zeggende non-verbale signalen waarvan je nooit in staat bent ze bewust de controleren.

De aspecten die je niet kunt controleren zijn simpelweg veel belangrijker dan de aspecten waarbij je dat wel kan en moeten zich ontwikkelen over de lange termijn!

Het zijn precies die aspecten die de manier hoe we onszelf positioneren naar de buitenwereld controleren.

Dit is de ware perceptie die we over onszelf hebben tonen.

Dit is precies de reden dat het gros van de perceptie en oordelen die anderen over ons hebben gebaseerd is op precies de aspecten die zo moeilijk te controleren zijn en waarom die oncontroleerbare aspecten veel belangrijker zijn.

Dit concept zal de rode draad vormen in de content die komen gaat omdat het de basis is voor goede communicatieve vaardigheden, zelfvertrouwen en charisma!

Abonneer op het kanaal voor meer simpele technieken die een enorme impact hebben op de manier hoe communiceren en dus worden waargenomen in gesprekken en sociale kringen.

Boks, Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *